Analize

Pregled sedmice: Stare i nove neistine i predsjednička debata iz drugog pokušaja

U trećoj sedmici predizborne kampanje bavili smo se analizom tvrdnji iz debate za članove Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, kao i neistinama koje se redovno pojavljuju u političkom diskursu. Objavili smo i kompilaciju nevjerovatnih izjava koje su davali izborni kandidati/kinje.

Na Federalnoj televiziji 23. septembra 2022. godine održana je predsjednička debata u kojoj su učestvovali Bakir Izetbegović (SDA), Mirsad Hadžikadić (Platforma za progres) i Denis Bećirović (SDP BiH). Bilo je to prvo debatno sučeljavanje sva tri kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Tokom debate govorilo se o tržišnoj cijeni električne energije, trgovinskom bilansu, robnoj razmjeni s Turskom, prilivu investicija te o nizu drugih tema koje su bile predmet provjere činjenica. Opširnije o tome možete čitati u našoj iscrpnoj analizi.

Podsjećamo i na slučaj pokušaja održavanja debate s ova tri kandidata na komercijalnoj televiziji N1. Izetbegović je tada odbio učešće, dok je Bećirović, iako je ranije najavio sudjelovanje, napustio studio na samom početku emisije, zbog čega je njegov stav ocijenjen kao nedosljedan.

Pisali smo i o neistinama koje se često ponavljaju. Neke su nešto novijeg datuma, kao što je ona Marinka Čavare, u kojoj tvrdi da je CIK BiH “nezakonito dopunjen” iako je Sud Bosne i Hercegovine 24.8.2022. godine odbacio tužbu Branka Petrića, Novaka Božikovića i Sanje Stanimirović-Ostojić protiv odluke Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) o imenovanju članova i članica Centralne izborne komisije BiH.

Kandidatkinja za Predstavnički dom PSBiH Mira Pekić (PDP) tokom debate na televiziji ponovila je dvije neistine koje političari i političarke često izgovaraju. Srbija i Hrvatska nisu garanti Dejtonskog sporazuma, kako Pekić tvrdi, već njegove strane i sudionice. U Ustavu BiH nigdje se ne spominje termin zajedničkih institucija, koji Pekić koristi, već isključivo institucija BiH. Opširnije čitajte u analizi “Mira Pekić i stare neistine”.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Moskvi je govorio za Rusku gazetu te se osvrnuo na izbor aktuelnog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Naveo je da su Rusija i Kina glasale protiv takvog imenovanja, iako su ove zemlje glasale za rezoluciju o oduzimanju bonskih ovlasti i zatvaranju OHR-a, ali ne i o samom Schmidtovom imenovanju, budući da se glasanje o tome nikad nije održalo. Zbog toga je ova izjava ocijenjena neistinitom.

Neistinitom je ocijenjena još jedna Dodikova izjava, u kojoj je tvrdio da je referendum održan 1. marta 1992. godine nelegalan i da nije napravljen u skladu s poslovnikom i tadašnjim važećim Ustavom SRBiH. Ipak, u Službenom listu SRBiH objavljena je Odluka o raspisivanju referenduma, a Ustavni sud BiH potvrdio je da je referendum proveden u skladu s tadašnjim važećim zakonima.

U četvrtak, 22.9.2022. godine, održana je debata kandidata za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), u kojoj je jedan od učesnika bio Nenad Grković (Za pravdu i red). Komentarišući neophodnost izmjena Izbornog zakona, Grković je istakao da Republika Srpska nema problem kao Federacija BiH i da se iz Republike Srpske svako može kandidovati za člana Predsjedništva BiH, bez obzira na nacionalnost, što je ocijenjeno neistinitim.

Brojni mediji u Bosni i Hercegovini objavili su dokument koji navodno dokazuje da kampanju Jelene Trivić finansiraju Sjedinjene Američke Države s 19,5 miliona KM. Dokument su autentičnim predstavili i brojni zvaničnici i zvaničnice, iako je utvrđeno i potvrđeno da je falsifikat. Dušanka Majkić i Vlado Đajić samo su neki od zvaničnika koji su na ove tvrdnje reagovali kao da je riječ o stvarnom dokumentu. Ipak, njihove tvrdnje su demantovane. Opširnije čitajte u zajedničkoj analizi Istinomjera i Raskrinkavanja.

Aktuelna predsjednica Republike Srpske i kandidatkinja SNSD-a za članicu Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Željka Cvijanović (SNSD) prisustvovala je stranačkom skupu u Bijeljini te je tom prilikom iznijela tvrdnju da “nije bilo laži” lidera SNSD-a i njegovih saradnika, kao i da je realizovano sve što je najavljeno. Budući da smo monitoringom ispunjenosti predizbornih obećanja utvrdili da je veći broj obećanja SNSD-a ostao neispunjen, tvrdnja Željke Cvijanović ocijenjena je neistinitom.

Gostujući u emisiji “Dan uživo” televizije N1, kandidat za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i predsjednik Hrvatske seljačke stranke Bosne i Hercegovine Mario Karamatić iznio je nekoliko netačnih tvrdnji o državnom uređenju BiH. Bosna i Hercegovina nije “državna zajednica”, a Brčko distrikt nije kondominij, kako Karamatić tvrdi, već je, prema članu 1. Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, određen kao jedinstvena administrativna jedinica lokalne samouprave koja je pod suverenitetom Bosne i Hercegovine.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković iznio je neutemeljenu tvrdnju da je najniža neto plata u FBiH “skoro dva puta manja” od one u RS. S obzirom na to da su lični odbici i način obračuna plate različiti, te da su opterećenja na platu različita, odnosno da u FBiH još uvijek postoji neoporezivi dio plate, ova tvrdnja ocijenjena je neutemeljenom.

U septembru je nastavljen rad na digitalizaciji kupona u gradskom saobraćaju u Kantonu Sarajevo, a završena je i rekonstrukcija Gradskog stadiona u općini Ilijaš, koja je započela krajem 2018. godine.

Predizborna kampanja za Opšte izbore 2022. godine omogućila je širokom spektru političkih aktera i akterki da se nađu u fokusu javnosti. Jedan od glavnih razloga za takvo nešto nisu njihove ideje, već izjave koje su nevjerovatne, ali ipak izgovorene. Dio izjava koje smo zabilježili, a koje nisu dobile vlastiti članak u rubrici “Nevjerovato ali Istinomjer”, potražite na ovom linku.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!