Neistina

Rusija i Kina nisu glasale protiv imenovanja Schmidta u Vijeću sigurnosti UN-a

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik doputovao je u Moskvu, gdje je planiran njegov sastanak s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Tom prilikom Dodik je govorio za Rusku gazetu, a osvrnuo se i na izbor aktuelnog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

FOTO: Twitter @MiloradDodik

Naime, Dodik je Schmidta nazvao “varalicom”, ustvrdivši da su protiv njegovog imenovanja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) glasale Rusija i Kina:

U Bosni i Hercegovini sada se nalazi varalica, Nijemac Christian Schmidt. Predstavlja se kao “visoki predstavnik”, iako nije izabran u Vijeću sigurnosti UN-a. Rusija i Kina glasale su protiv takvog imenovanja.

Milorad Dodik, 19.9.2022.

Nakon što je 27.5.2021. godine Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) saopštio da je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko podnio ostavku na tu funkciju, istoga dana, putem saopštenja objavljenog na zvaničnoj web stranici Ureda visokog predstavnika (OHR), javnost je obaviještena da su ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), s izuzetkom Ruske Federacije, službeno imenovali Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH.

Milorad Dodik je nekoliko dana kasnije iznio stav da visokog predstavnika mora potvrditi Vijeće sigurnosti UN-a te da, u suprotnom, on nema legitimitet:

Na špekulativan način se pokušava doći do novog visokog predstavnika, odakle god da je. Smatramo da sve mora biti u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a i da tamo mora biti potvrđen. Ako to izostane, on za nas neće imati legitimitet.

Milorad Dodik, 2.6.2021.

Da je izostanak potvrde Vijeća sigurnosti UN-a, čija je Rusija stalna članica, “kršenje ustaljene prakse” i prepreka u njihovom odobravanju imenovanja Christiana Schmidta, saopštili su i iz Ambasade ove zemlje u BiH.

Vijeće sigurnosti UN-a raspravljalo je krajem juna 2021. godine o imenovanju novog visokog predstavnika Christiana Schmidta. Tada je predstavnik Rusije Vassily Nebenzia ustvrdio da je Rusija članica Upravnog odbora PIC-a i da “kategorično odbija ovo imenovanje”.

S druge strane, američki predstavnik u UN-u Richard Mills tom prilikom je rekao da je imenovanje novog visokog predstavnika u BiH “gotova stvar“ te da je sasvim dovoljno da saglasnost za imenovanje novog visokog predstavnika da PIC. Vijeće sigurnosti UN-a nije se tada, a ni u budućnosti, izjašnjavalo o imenovanju Christiana Schmdita na poziciju visokog predstavnika u BiH.

Rusija i Kina su polovinom jula predložile rezoluciju Vijeću sigurnosti UN-a kojom bi se oduzele bonske ovlasti visokom predstavniku u BiH. Rezolucijom je također bilo predviđeno da se mandat Christiana Schmidta ograniči do 31.7.2022 te, nakon toga, Ured visokog predstavnika u BiH zatvori. Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo je 22.7.2021. spomenutu rezoluciju.

Za rezoluciju su glasale Rusija i Kina, a ostalih 13 članica Vijeća sigurnosti bile su suzdržane, čime ona nije dobila dovoljnu podršku da bi stupila na snagu.

Dakle, Rusija i Kina glasale su samo za rezoluciju o oduzimanju bonskih ovlasti i zatvaranju OHR-a, ali ne i o samom imenovanju Christiana Schmidta na poziciju visokog predstavnika, budući da se glasanje o tome nikad nije održalo.

S tim u vezi, tvrdnju Milorada Dodika da su Rusija i Kina glasale protiv imenovanja Christiana Schmidta za visokog predstavnika Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!