Radi se na tome

Digitalizacija kupona u KS: U toku zamjena kupona za penzionere/ke

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta najavio je krajem 2021. godine da će u ovoj godini doći do zamjene kupona učenika/ca, studenata/tica i penzionera/ki, a potom i svih ostalih kategorija, kao i da će u drugoj polovini godine krenuti masovna prodaja beskontaktnih karata javnog prevoza.

Foto: Facebook/Adnan Šteta

Planirali smo da u prvoj polovini godine zamijenimo sve kupone na način da prvo idu kuponi đaka, studenata, penzionera, pa onda ostale kategorije. Kuponi će vrijediti u oba prevoznika koja voze trenutno u KS. U drugoj polovini godine planiramo da pustimo aplikaciju javnog prijevoza kojom ćemo moći sve ono što nam treba, da kupimo kartu, da vidimo kad nam dolazi vozilo, da vidimo koja linija ima, da vidimo koje su novosti u javnom prevozu, koja će biti dostupna građanima najkasnije u drugoj polovini godine. U drugoj polovini godine ćemo krenuti sa masovnom prodajom beskontaktnih karata javnog prevoza na svim mjestima gdje to treba da bude.

Adnan Šteta, 24.12.2021.

Ministar Šteta dodijelio je sredinom maja 2022. godine prve elektronske karte za javni prevoz. Kako se navodi u saopćenju Vlade KS od 13.5.2022. godine, izrada elektronskih karata sprovedena je u okviru reforme javnog prevoza i promjene tarifnog sistema. Tom prilikom, ministar Šteta je srednjoškolcima/kama uručio elektronske karte te zvanično najavio podjelu karata za učenike/ce i studente/ice.

Zadovoljan sam što smo došli u ovu fazu. Od danas počinje podjela elektronskih karata učenicima i studentima koji su ranije predali svoje zahtjeve. Proces reforme javnog prevoza i tarifnog sistema je dug, ali važno je da se ideje realizuju i razvijaju. Njihovom konačnom realizacijom bit će promijenjena slika Sarajeva, a svima će nam ostati trajne vrijednosti i kvalitetniji javni prevoz. Nastavljamo sa realizacijom svih aktivnosti kako bismo došli do konačnog cilja – javnog prevoza kakav zaslužujemo.

Adnan Šteta, 13.5.2022.

U saopćenju Vlade navodi se da će elektronske karte važiti za oba prevoznika te da su penzioneri sljedeća kategorija za koju će se prikupljati dokumentacija.

Prema informacijama koje je Istinomjer dobio iz Ministarstva saobraćaja KS, do sada su zamijenjeni kuponi za studente/ice i učenike/ce, a do sada je preuzeto oko 9.800 kupona. Dodaju da je u toku prikupljanje dokumentacije i izrada kartica za penzionere/ke, kojih do sada ima oko 30.000. Što se tiče prodaje nepersonalizovanih kartica, iz Ministarstva navode da će njihova prodaja početi kada se za to steknu uslovi.

Projekat elektronskog sistema naplate sastoji se iz velikog broja pojedinačnih dijelova, a uspješnost projekta zavisi od realizacije svakog od njih. Za sve te dijelove započete su aktivnosti, a prodaja nepersonalizovanih kartica počet će nakon što budu zamijenjeni kuponi za sve kategorije.

Ministarstvo saobraćaja KS, 20.7.2022.

S obzirom na navedeno, Istinomjer obećanju ministra saobraćaja KS Adnana Štete da se u prvoj polovini 2022. godine planira zamjena svih kupona za pojedine kategorije i da će se u drugoj polovini godine krenuti s masovnom prodajom beskontaktnih karata javnog prevoza daje ocjenu radi se na tome. Nastavit ćemo pratiti realizaciju ovog projekta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!