Ispunjeno

Završena rekonstrukcija Gradskog stadiona u općini Ilijaš

Rekonstrukcija Gradskog stadiona u Ilijašu započela je krajem 2018. godine. Nakon završenih nekoliko faza radova, u decembru 2021. godine općinski načelnik Akif Fazlić dao je rok kada će stadion poprimiti završni izgled.

FOTO: Nogometni klub Ilijaš

Fazlić je na sastanku s ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo Samirom Avdićem, prilikom potpisivanja Sporazuma o sufinansiranju nastavka gradnje Sportskog centra Ilijaš – Gradski stadion, iznio očekivanja da će izgradnja stadiona biti okončana do kraja 2022. godine:

Trenutni građevinski radovi podrazumijevaju potpuno zatvaranje objekta i njegovo uređenje, osim radova na unutrašnjim instalacijama. Narednom fazom planirano je potpuno opremanje svih objekata i prostora, od svlačionica pa do drugih vezanih objekata, postavljanje stolica na tribinama, te priprema glavnog terena koji će biti zaista reprezentativan. Nadam se da ćemo uz ovakvu dinamiku i uz finansijsku podršku koju smo imali, prije svega, od Vlade KS, te dijelom Vlade FBiH, kroz Budžet Općine Ilijaš imati zatvorenu finansijsku konstrukciju i za treću fazu, te privesti kraju ovaj projekt do kraja naredne godine.

Akif Fazlić, 20.12.2021.

Sredstva za prvu fazu radova na rekonstrukciji Gradskog stadiona iznosila su 1.690.000 KM. Od toga je 500.000 KM izdvojeno iz budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu, a ostatak iz budžeta Općine Ilijaš i kreditnim zaduživanjem.

Povodom početka radova, tadašnji predsjednik Nogometnog kluba Ilijaš Amar Dovadžija naveo je da prva faza rekonstrukcije podrazumijeva izgradnju tri etaže, uključujući svlačionice, tribine i prostorije u kojima će biti smješteni VIP loža i restoran.

Načelnik Fazlić je u novembru 2019. godine saopćio da je prva faza izgradnje objekta pri kraju, a da će za drugu biti potrebno izdvojiti sredstva od 1.200.000 KM, odnosno 1.700.000 KM za treću fazu.

Nekoliko mjeseci kasnije, prilikom posjete tadašnjeg ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenana Alikadića Općini Ilijaš, dogovoren je nastavak rekonstrukcije Gradskog stadiona, a ministar Alikadić naveo je da će Vlada Kantona Sarajevo izdvojiti “značajna sredstva” za finansiranje radova na projektu.

Krajem 2021. godine načelnik Fazlić naveo je da se druga faza radova privodi kraju te da bi uskoro trebala početi i treća, posljednja faza realizacije ovog projekta. Kako je naveo, do tog momenta u ovaj projekt uloženo je oko 2.800.000 KM, dok je za posljednju fazu radova bilo potrebno osigurati 1.150.000 KM.

Konačno, u septembru 2022. godine finalizirani su radovi na rekonstrukciji Gradskog stadiona Ilijaš, a 21.9.2022. Nogometni klub Ilijaš upriličio je obilazak novosagrađenog stadiona, kojem su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predstavnici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine te privrednici s područja ove lokalne zajednice.

U drugoj fazi, kako je saopćio portal Klix, završeni su “grubi građevinski radovi, nadstrešnica iznad tribine, krovopokrivački radovi tribine i objekta iz tribine te fasadna stolarija kompletnog objekta, dok su u trećoj fazi završeni unutarnji građevinsko zanatski radovi, instalaterski radovi (vodovod, kanalizacija, elektro i mašinske instalacije) te vanjsko uređenje”.

Načelnik Fazlić istakao je da je u konačnici cijena rekonstrukcije iznosila 5,5 miliona KM. Stadion je svečano otvoren 25. septembra utakmicom između nogometnih klubova Ilijaš i Kolina.

Budući da je rekonstrukcija Gradskog stadiona Ilijaš okončana do kraja 2022. godine, u skladu s najavom općinskog načelnika Akifa Fazlića datoj u decembru 2021. godine, Istinomjer Fazlićevo obećanje ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!