Analize

Pregled sedmice: Neistine o prošlosti i blokada formiranja vlasti u FBiH

U protekloj sedmici neistinitim su ocijenjene izjave Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića, Eldara Čomora, Harisa Zahiragića i drugih. Zabilježene su dvije tvrdnje ocijenjene kao neistine većim dijelom, ali i jedna istinita tvrdnja.

Usvajanje državnog zakona o gasu obaveza je BiH na njenom putu ka EU. Iako su političari u BiH, barem retorički, saglasni da zemlja treba da ide u pravcu EU, u sektoru energije još uvijek nisu ispunjene preuzete obaveze. Opširnije o (ne)mogućnosti usvajanja državnog zakona o gasu čitajte u analizi “Državni zakon o gasu obaveza je BiH na njenom putu ka EU”.

I dok se ne ispunjavaju preuzete obaveze koje bi budućnost učinile svjetlijom, u javnom diskursu nikako da se prestane pretresati prošlost.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i predsjednik RS Milorad Dodik negirali su utvrđene činjenice o dešavanjima iz devedesetih godina prošlog vijeka. Ćosićeva izjava o odgovornosti za masakr na Markalama te Dodikova u kojoj negira genocid u Srebrenici ocijenjene su neistinama.

U još jednoj neistinitoj izjavi Milorad Dodik je otišao i dalje u prošlost, negirajući državnost Bosne i Hercegovine unutar Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. U toj tvrdnji demantovao ga je Ustav SFRJ iz 1974. godine.

Tvrdnja Eldara Čomora, zastupnika SDA u federalnom Parlamentu, da bez te stranke nije moguće izmijeniti Ustav FBiH ocijenjena je također neistinitom, kao i tvrdnja zastupnika u Skupštini KS Harisa Zahiragića da su “sve luke na Jadranu u vlasništvu kineske države”.

Tvrdnja Bakira Izetbegovića da su “svi podržali” Aprilski paket osim HDZ-a 1990 također je ocijenjena neistinitom.

Istinomjer je dvije izjave ocijenio većim dijelom neistinitim. Prva je još jedna izjava Bakira Izetbegovića u kojoj je tvrdio da je SDA dobila skoro isti broj glasova u posljednja tri izborna ciklusa, iako je od 2014. godine do danas SDA izgubila poziciju člana Predsjedništva BiH te je smanjen broj mandata ove stranke u predstavničkim domovima i na državnom i na federalnom nivou. Opširnije čitajte ovdje.

Član Glavnog odbora i Predsjedništva SDP-a BiH Jugoslav Brdar zaslužan je za drugu tvrdnju koja je većim dijelom neistinita, a tiče se broja žena koje se nalaze na čelnim pozicijama ministarstava odbrane u EU i nordijskim zemljama.

Istinomjer je zabilježio i jednu istinitu tvrdnju, i to predsjednika Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Zeničko-dobojskog kantona Ive Tadića. Zašto je istinitom ocijenjena tvrdnja da je imenovanje tri ministra iz reda hrvatskog naroda u Vladi ZDK protivno Zakonu o Vladi opširnije čitajte u našoj analizi.

Neispunjenim je ocijenjeno obećanje Milorada Dodika iz septembra 2022. godine. On je tada najavio da će u RS “do Nove godine” biti usvojen zakon koji će omogućiti izdavanje “identifikacione karte RS”. Do danas, sličan zakon nije se našao na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske.

Nije ispunjeno ni obećanje o potvrđivanju predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, koje je dao Nijaz Helez iz SDP-a BiH. On je više puta iznio optimistično gledište povodom potvrde predsjednice i potpredsjednika ovog entiteta. Do sjednice na kojoj bi se potvrdila Lidija Bradara kao predsjednica te Igor Stojanović i Refik Lendo kao potpredsjednici Federacije BiH ipak nije došlo 25. februara.

Dok ne budu potvrđeni predsjednica i potpredsjednici Federacije BiH, nema izgleda ni za imenovanje nove Vlade FBiH. Ipak, Bakir Izetbegović i za takav scenarij ima rješenje.

Strpićemo se. Daćemo gospodinu Novaliću, koji je inače u dobroj kondiciji, planinari, još vitamina. Nek se pripremi, nek malo pričeka…

Bakir Izetbegović, 22.2.2023.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!