Neispunjeno

Predsjednica i potpredsjednici FBiH još uvijek nisu potvrđeni

U emisiji “Polis” koja je 16.2.2023. godine emitovana na TVSA zastupnik u Parlamentu FBiH Nijaz Helez (SDP BiH) više je puta iznio optimistično gledište povodom potvrde predsjednice i potpredsjednika ovog entiteta. Do sjednice na kojoj bi se potvrdila Lidija Bradara kao predsjednica te Igor Stojanović i Refik Lendo kao potpredsjednici Federacije BiH ipak nije došlo u ovoj sedmici.

Screenshot: TVSA
Screenshot: TVSA

Već na samom početku emisije Helez je izrazio uvjerenje da će se rukovodstvo potvrditi na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH (PD PFBiH) i da će za predsjednicu biti potvrđena Lidija Bradara (HDZ BiH):

I evo, ubijeđen sam, iduće sedmice, do srijede, da ćemo dobiti predsjednika ili predsjednicu, ja mislim predsjednicu.

Nijaz Helez, 16.2.2023.

Ovo je ponovio i u nastavku emisije i dodao da će on glasati za imenovanje Lidije Bradare kao predsjednice Federacije BiH:

Očekujem iduće sedmice vanrednu sjednicu Predstavničkog doma, gdje ćemo potvrditi predsjednicu i potpredsjednike Federacije. Očekujem po dogovoru da će to biti Lidija Bradara i moja ruka, naravno, ići će u dogovoru Osmorke i onoga kako je dogovoreno.

Nijaz Helez, 16.2.2023.

Nedugo zatim Helez je još jednom ponovio da će biti održana sjednica PD PFBiH na kojoj će se izglasati rukovodstvo Federacije BiH, kao i da će predsjednica biti Lidija Bradara.

Ja vam govorim informaciju koju ja znam, i stojim iza nje, da ćemo imati sjednicu gdje ćemo izglasati rukovodstvo Federacije u onome dijelu gdje imamo potpredsjednika i predsjednicu.

Nijaz Helez, 16.2.2023.

Prema članu 2. dijela B Ustava Federacije BiH, koji se bavi izvršnom vlasti Federacije BiH, tri kandidata izabrana u skladu s ovim članom odlučuju između sebe koji od njih će obavljati funkciju predsjednika/predsjednice. Ukoliko se dogovor ne postigne, o tome će odlučivati Predstavnički dom.

Prvi pokušaj sastanka izabranog rukovodstva desio se odmah nakon što su PD PFBiH i DN PFBiH 16.2.2023. godine izabrali Lidiju Bradaru (HDZ BiH), Refika Lendu (SDA) i Igora Stojanovića (SDP BiH) za kandidate za predsjednika/predsjednicu i potpredsjednike Federacije BiH, ali se na ovom sastanku nije pojavio Lendo.

Lendo se nije odazvao sastanku ni dan poslije, 17.2.2023. godine, koji su sazvali Igor Stojanović i Lidija Bradara.

Treći pokušaj sastanka održan je 20.2.2023. godine, no Lendo se nije pojavio ni ovaj put.

Sastanak s kompletnim rukovodstvom održan je 24.2.2023. godine, no do dogovora o predsjedniku/predsjednici FBiH između rukovodstva nije došlo te će o ovome odlučivati Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi trebala biti potvrđena predsjednica/predsjednik Federacije BiH najavljena je za 28.2.2023. godine.

Shodno činjenici da u ovoj sedmici nije došlo do sjednice Predstavničkog doma PFBiH na kojoj bi Lidija Bradara bila izabrana za predsjednicu Federacije BiH, Istinomjer obećanje Nijaza Heleza da će se to desiti ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!