Istina

Imenovanje tri ministra iz reda hrvatskog naroda u Vladi ZDK protivno Zakonu o Vladi

Predsjednik Kantonalnog odbora Hrvatske demokratske zajednice BiH Zeničko-dobojskoj kantona (KO HDZ BiH ZDK) Ivo Tadić izjavio je da nije zadovoljan stanjem u vladajućoj koaliciji u tom kantonu te da HDZ BiH ZDK razmatra opciju i da napusti trenutnu većinu u kantonalnoj skupštini.

Izvor: Facebook/KO HDZ BiH ZDK

Tadić je ustvrdio da u aktulenoj Vladi ZDK kantona učešće imaju tri ministra iz reda hrvatskog naroda te da je to suprotno odredbama Zakona o Vladi ZDK kantona:

Trpimo pritiske i od stranaka iz opozicije, jer se nama inputira što imaju tri hrvatska ministra, a što je suprotno Zakonu o Vladi ZDK. Mi u tome nismo sudjelovali i treći je ministar imenovan iz bošnjačkih stranaka i bošnjačkim glasovima. Mi s tim nemamo ništa i taj bi se problem trebao riješiti unutar Kluba Bošnjaka. Nismo ni za izmjenu Zakona o Vladi ZDK, koji je trebao biti pa je povučen s dnevnog reda Vlade jer bi se, u nekom narednom periodu, moglo desiti da uopće ne bude ministara iz reda Hrvata i Srba.

Ivo Tadić, 22.2.2023.

Vlada ZDK imenovana je 23.12.2022. godine, a ministri iz reda hrvatskog naroda u aktuelnoj izvršnoj vlasti u tom kantonu su ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vinko Marić, ministrica zdravstva Tanja Radoš-Kosić te ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zlatko Jelić.

Tadićevu tvrdnju da je imenovanje tri ministra iz reda hrvatskog naroda suprotno odredbama Zakona o Vladi ZDK potvrđuje član 6. ovog zakona koji propisuje da Vladu čine premijer Kantona i deset ministara te da u vezi s tim, u skladu s popisom iz 1991. godine, predviđa dva ministra iz reda hrvatskog naroda:

Vladu Kantona potvrđuje Skupština Kantona većinom glasova.

Vlada Kantona odražava nacionalnu strukturu Kantona prema popisu stanovništva iz 1991. godine.

Vlada Kantona se sastoji od sedam članova iz reda bošnjačkog, dva člana iz reda hrvatskog i dva člana iz reda srpskog naroda.

Zakon o Vladi ZDK, član 6.

Ovim Istinomjer tvrdnju Ive Tadića da imenovanje tri ministra iz reda hrvatskog naroda u sastav Vlade ZDK nije u skladu sa Zakonom o Vladi tog kantona ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!