Neistina

I zastupnik SDA je glasao protiv Aprilskog paketa

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović gostovao je 21.2.2023. godine na BIR TV, pri čemu je komentarisao aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, stanje u SDA, koaliciju Osmorke i njihovo formiranje vlasti na nivou BiH te odnose u Federaciji BiH, gdje još uvijek nema dogovora oko toga ko će biti predsjednik/ca i potpredsjednici/a.

Screenshot: BIR / YouTube
Screenshot: BIR / YouTube

Izetbegović je, komentarišući izbore tzv. legitimnih predstavnika naroda u domove naroda, rekao da se pokušao naći model koji će omogućiti Hrvatima u BiH izbor člana Predsjedništva BiH kojeg oni favorizuju i kojeg oni biraju:

Dakle, pokušavali smo pomoći kroz Aprilski paket i kroz Fileov model da se izbor jednog od tri člana Predsjedništva osloni na većinu hrvatskog naroda, njihovih birača, ali ne ekskluzivno samo na njih. Ali da se težište u izboru stavi na njih. To je bio Aprilski paket, koji su svi podržali, osim Ljubića, recimo, budućeg predsjednika HNS-a, a onda Fileov model sadašnji predsjednik HNS-a Dragan Čović obori.

Bakir Izetbegović, 21.2.2023.

Božo Ljubić, od 1990. godine član HDZ-a BiH, nakon unutarstranačkih izbora i raskola izlazi iz ove stranke i 2006. godine osniva HDZ 1990. Nakon Opštih izbora 2002. godine, koalicija HDZ BiH – Demokršćani u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) imala je pet zastupnica/ka, ali po osnivanju HDZ-a 1990 četiri zastupnika/ce HDZ-a BiH prelaze u HDZ 1990. To su bili Filip Andrić, Martin Raguž, Ruža Sopta i Vinko Zorić.

Paket ustavnih promjena, u javnosti poznat kao Aprilski paket, bio je pokušaj ustavne reforme krajem aprila 2006. godine. Ovome je prethodio sporazum šest političkih stranaka (SDA, SDP BiH, SDS, HDZ BiH, SNSD i PDP), potpisan 18. marta 2006. godine. Na osnovu tog sporazuma Predsjedništvo BiH utvrdilo je Prijedlog amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine i dostavilo ga u parlamentarnu proceduru. Cilj ove ustavne reforme bio je uspostavljanje efikasnijih i racionalnijih državnih institucija na putu naše zemlje prema članstvu u Evropskoj uniji i NATO. Rasprava o tome vođena je na sjednici Predstavničkog doma održanoj 25. i 26. aprila iste godine.

Glasanje je održano 26. aprila i na prijedlog Joze Križanovića, iz Kluba SDP-a BiH, izjašnjavalo se prozivkom zastupnika i zastupnica.

Za usvajanje amandmana glasalo je 26, dok je protiv bilo 16 poslanika/ca te, shodno tome, amandmani nisu usvojeni jer je, kako je navedeno članom X stav (1) Ustava BiH, za njihovo usvajanje potrebna dvotrećinska većina prisutnih koji su glasali u Predstavničkom domu.

Pored šest zastupnica/ka iz Stranke za BiH (SBiH) i četiri zastupnika/ce Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990), “protiv” su još glasali/e po jedan zastupnik Hrvatske demokratske unije (HDU), Nove hrvatske inicijative (NHI), Bosanske stranke (BOSS), Mirko Blagojević iz Srpske radikalne stranke Republike Srpske (SRS RS), Sead Avdić, koji je napustio SDP BiH, te Mehmed Žilić iz Stranke demokratske akcije (SDA), koji je mimo stava svoje političke stranke glasao protiv.

Shodno činjenici da su, pored zastupnika i zastupnica HDZ-a 1990, i drugi/e zastupnici/e glasali/e protiv tzv. Aprilskog paketa ustavnih promjena, među kojima i zastupnik iz SDA, Istinomjer će navedenu tvrdnju Bakira Izetbegovića ocijeniti neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!