Analize

Pregled sedmice: Nazivi ulica u Sarajevu, dolazak vakcina i pucanje po svadbama

U protekloj sedmici, Istinomjer se bavio ocjenjivanjem istinitosti izjava zvaničnika i analizama trenutnih dešavanja u bh. društvu.

Polemika oko diskriminatornih tačaka u ustavima pojedinih kantona vodi se već dugi niz godina, a u HNK su napokon ispunjena obećanja koja su, dominantno predstavnici HDZ-a BiH, iznova kršili. Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona, 2. augusta 2021. godine, izmijenila je Ustav kantona, i to usvajanjem amandmana kojima su Srbi postali konstitutivan narod, u Ustav uvršten bosanski jezik, a kao službeno pismo dodana je i ćirilica. Opširnije čitajte u analizi “Koliko još do potpune ravnopravnosti naroda, jezika i pisama u BiH?

Korištenje vatrenog oružja na svečanostima poput svadbi ili rođendanskih proslava, na kojima se puca u zrak, može biti opasno po živote građana/ki, te izazvati strah i paniku. U analizi “Pucanje na svadbama opasno je po život” čitajte opširnije o ovoj društvenoj pojavi. Još jedna tema od životnog značaja je i činjenica da je procenat vakcinisanih građana u BiH još uvijek nizak. Da li je to rezultat nedostatka adekvatne medijske kampanje o značaju imunizacije protiv COVID-19, čitajte u analizi koja se bavi kampanjama o značaju imunizacije, odnosno nedostatkom kampanja. U FBiH, 6. augusta 2021. godine, stigle su i prve direktno nabavljene vakcine, gotovo pola godine nakon što je odlučeno da će entiteti ići u samostalnu nabavku.

Podsjećamo i na obustavljanje radova na važnom infrastrukturnom projektu, izgradnji brze ceste Sarajevo – Goražde. Nakon 37% izvršenih radova na tunelu Hranjen, oni su obustavljeni krajem jula 2021. godine zbog nedostatka finansijskih sredstava.

U još jednoj analizi bavili smo se i otklonom predstavnika iz Republike Srpske, u prvom redu Milorada Dodika, prema instituciji visokog predstavnika. Hoće li se član Predsjedništva BiH susresti s Christianom Schmidtom, vrijeme će pokazati.

Što se tiče tvrdnji koje su protekle sedmice ocijenjene neistinitim, izdvajamo tvrdnju Harisa Zahiragića da su svi zakoni koje je Vlada KS uputila u parlamentarnu proceduru pali, ili u Skupštini KS ili na Ustavnom sudu FBiH. Ivana Marković iznijela je neistinitu tvrdnju o ovlaštenjima visokog predstavnika.

Neistinitim je ocijenjena tvrdnja zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđana Mazalice, koji je iznio tvrdnju u vezi s ulicama u Sarajevu koje su nazvane po herojima NOB-a.

Istom ocjenom je ocijenjena tvrdnja vijećnika u Gradskom vijeću Visoko Tarika Halilovića, koji je ustvrdio da je Visoko jedini grad u BiH koji nema Omladinsku banku.

Pregled sedmice zaključujemo istinitom tvrdnjom načelnika Opštine Sokolac Milovana Bjelice da je Sokolac prva opština u Bosni i Hercegovini koja je potpisala deklaraciju “Opštine bez brana”, čime nije dozvoljena izgradnja minihidrocentrala na rijekama na području te opštine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!