Neistina

Niz sarajevskih ulica nosi imena narodnih heroja

Gostujući u emisiji “Crvena linija” na N1 televiziji 30. jula 2021. godine, zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica, osim netačnih tvrdnji koje su se i ranije mogle čuti iz ovog entiteta o BiH kao državnoj zajednici, kao i tome da je “sastavljena” od dva entiteta, iznio je i netačnu tvrdnju u vezi s ulicama u Sarajevu koje su nazvane po herojima NOB-a.

FOTO: Novosti.rs
FOTO: Novosti.rs

Mazalica je najprije ustvrdio da se “ulice, nazivi i table u Republici Srpskoj dominantno odnose na NOB i antifašizam” te dodao:

U Sarajevu jednostavno više ne postoji niti jedna ulica posvećena narodnim herojima.

Srđan Mazalica, 30.7.2021.

Ipak, vrlo lako se može utvrditi da pomenuta tvrdnja zastupnika Mazalice nije tačna s obzirom na činjenicu da glavna i ujedno jedna od najpoznatijih sarajevskih ulica nosi naziv Maršala Tita, a ime je dobila 6.4.1946. godine po vođi oslobodilačkog antifašističkog pokreta u Jugoslaviji Josipu Brozu Titu.

Podsjećamo, NOB je skraćenica za Narodnooslobodilačku borbu, što je, pak, sinonim za Narodnooslobodilački rat (NOR), u periodu od 1941-1945. godine na području koje je 1941. godine pripadalo Kraljevini Jugoslaviji, a borci NOR-a poznati su i kao partizani. Narodnooslobodilačka borba ili Oslobodilački rat naroda Jugoslavije bila je oružana borba jugoslovenskih naroda, predvođenih Komunističkom partijom Jugoslavije, za oslobođenje od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata.

Pored Ulice Maršala Tita u općini Centar Sarajevo, niz ulica nosi imena nekih od heroja NOB-a. Tako jedna ulica nosi ime heroja oslobodilačkog rata Vladimira Perića Valtera, koji je poginuo na dan oslobođenja Sarajeva, 6. aprila 1945. godine.

Od 1948. godine, dvije sarajevske ulice nose imena heroja NOR-a – dr. Safeta Mujića i književnika Hasana Kikića.

Ulica u naselju Ciglane nosi ime Avde Hume, heroja NOR-a, vijećnika AVNOJ-a i potpredsjednika ZAVNOBiH-a, a Ulica Branka Galeba ime je dobila po borcu oslobodilačkog rata i profesoru Medicinskog i Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

U općini Centar Sarajevo postoji još niz ulica koje nose imena heroja NOR-a, a neki od primjera su ulice Hamida Beširevića, Džemila Krvavca, Fadila Jahića Španca i Adila Grebe.

I u sarajevskim općinama Novi Grad i Novo Sarajevo ulice nose imena heroja NOR-a, pa tako dvije novogradske ulice nose imena pionira partizanskog vazduhoplovstva – Franje Kluza i Rudolfa Rudija Čajevca, a u Novom Sarajevu ulice nose imena narodnih heroja Hasana Brkića, Džemala Bijedića i Derviša Numića.

Iz navedenog je jasno da nije tačna tvrdnja Srđana Mazalice kako u “Sarajevu jednostavno više ne postoji niti jedna ulica posvećena narodnim herojima”.

U nastavku gostovanja, na pitanje voditeljice da li je za njega država Bosna i Hercegovina ili Republika Srpska, Mazalica je odgovorio kako BiH smatra “državnom zajednicom” te dodao da je “BiH sastavljena od dva entiteta, što znači da je BiH specifičan federalni model”.

U kontekstu ovih tvrdnji, Istinomjer podsjeća da smo se u više navrata bavili netačnim tvrdnjama o BiH kao “državnoj zajednici” i da je BiH “sastavljena” od dva entiteta. Mazalica je i ranije govorio o BiH kao državnoj zajednici, te je u martu 2021. godine njegova tvrdnja da je “BiH državna zajednica dva entiteta” ocijenjena kao neistinita, s obzirom na činjenicu da je uvidom u Ustav BiH jasno da Bosna i Hercegovina nije “državna zajednica dva entiteta”.

Budući da je zastupnik Mazalica u svom gostovanju na N1 televiziji iznio tri netačne tvrdnje, od čega su dvije bile teme naših ranijih analiza, te da u Sarajevu niz ulica nosi imena narodnih heroja, Istinomjer njegove tvrdnje ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!