Neistina

Zahiragić neistinito o zakonima koje je usvojila Vlada KS

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) i član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić bio je gost emisije “Dan uživo” u programu N1 televizije 4. augusta 2021. godine, te je tom prilikom komentarisao niz aktuelnih zbivanja na političkoj sceni BiH, uključujući i rad Vlade, odnosno Skupštine KS.

Screenshot: N1

Jedna od Zahiragićevih primjedbi aktuelnom sazivu Vlade bila je i što, prema njegovim riječima, nijedan zakon koji su predložili nije podržan od Skupštine ili je osporen od pravosuđa:

Za ovih par mjeseci, zapravo pola godine otprilike koliko su ponovo na vlasti u Kantonu Sarajevo, svi zakoni koje su uputili u parlamentarnu proceduru su pali, ili na Ustavnom sudu, ili nisu imali većinu, nisu imali podršku unutar svoje vladajuće većine.

Haris Zahiragić, 4.8.2021.

Činjenica je da je Ustavni sud FBiH u martu ove godine presudio da izmjene Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo nisu u skladu s Ustavom FBiH, a da je Nacrt zakona o visokom obrazovanju povučen iz parlamentarne procedure nakon što ga ni određeni članovi skupštinske većine nisu podržali.

Ipak, suprotno Zahiragićevoj tvrdnji, nekoliko je zakona koje je aktuelna Vlada KS predložila, a Skupština usvojila, bez da su kasnije osporeni od Ustavnog suda:

Svi navedeni zakoni objavljeni su u Službenim novinama KS, čime su i stupili na snagu.

Shodno navedenom, izjavu Harisa Zahiragića, da su svi zakoni koje je Vlada KS uputila u parlamentarnu proceduru oboreni na Ustavnom sudu, odnosno od Skupštine KS, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!