Istina

Sokolac jeste prvi potpisao deklaraciju “Opštine bez brana”

Načelnik Opštine Sokolac Milovan Bjelica obratio se građanima povodom Ilindana – dana krsne slave ove opštine, analizirajući implementirane projekte i predstavljajući planove za budući period.

FOTO: Opština Sokolac

Bjelica je u svom govoru posebno istakao činjenicu da je Sokolac prva lokalna zajednica koja se obavezala ne graditi minihidroelektrane na rijekama:

Radimo „Strategiju razvoja turizma 2021-2025“ u kojoj ćemo i domaćim i stranim investitorima predstaviti mogućnosti ali i projekte i ideje u koje je profitabilno ulagati. Prva smo opština u Bosni i Hercegovini koja je potpisala deklaraciju opštine bez brana, čime nije dozvoljena izgradnja minihidrocentrala na našim rijekama.

Milovan Bjelica, 1.8.2021.

Inicijativa “Opštine bez brana” zajednička je inicijativa ekoloških nevladinih organizacija i opština, koju je inicirala Koalicija za zaštitu rijeka BiH. Provodi se kroz istoimenu deklaraciju koju potpisuju opštine u BiH, a kojom se obavezuju da neće dozvoliti planiranje minihidroelektrana u prostorno-planskoj dokumentaciji opštine, kao i da neće izdati nikakvu saglasnost, dozvolu ili preporuku za izgradnju minihidroelektrana, brana ili vodozahvata na teritoriji opštine.

Kako navode iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH, deklaracija “Opštine bez brana” dio je aktivnosti koje implementiraju zajedno s nevladinom organizacijom Arnika iz Češke Republike i Centrom za životnu sredinu, uz finansiranje Evropske unije i Programa za promociju tranzicije Češke Republike. Zasnovana je na “Deklaraciji o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana“ koja je donesena u novembru 2019. godine na međunarodnoj konferenciji “Pravni i praktični alati za zaštitu rijeka Zapadnog Balkana i njihovih ljudi”.

Prva opština koja je podržala inicijativu “Opštine bez brana” jeste upravo Sokolac, i to 2. septembra 2020. godine, kada je načelnik Milovan Bjelica potpisao spomenutu deklaraciju.

Razvoj turizma za opštinu Sokolac je od mnogo većeg značaja u odnosu na gradnju malih hidrocentrala (MHE). Naša opština je nedavno donijela Strategiju razvoja u kojoj je definisano da na području mjesnih zajednica Kaljina i Knežina nije moguće graditi male hidroelektrane, jer ova područja obiluju prekrasnim rijekama.

Milovan Bjelica, 2.9.2020.

FOTO: Koalicija za zaštitu rijeka BiH

Nakon Sokoca, do danas je deklaraciju “Opštine bez brana” potpisalo još devet jedinica lokalne samouprave u BiH: Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad, Istočna Ilidža, Ljubuški, Trnovo, Pale, Bihać, Novi Travnik i Centar Sarajevo.

S obzirom na to da Opština Sokolac jeste prva u BiH koja se obavezala da neće izdati koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brane ili minihidroelektrane na svojoj teritoriji bez konsultacija s građanima, Istinomjer izjavu načelnika Milovana Bjelice ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!