Analize

Pregled sedmice: Kraj mandata Ibrahima Hadžibajrića, rasprave o legitimitetu visokog predstavnika i nova obećanja

Protekle sedmice Istinomjer je objavio finalne rezultate monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja smijenjenog načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, ponovo smo pisali o negiranju legitimiteta visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali i o raspravi u vezi s popunjavanjem Ustavnog suda BiH, te smo obratili pažnju i na nekoliko novih obećanja zvaničnika na svim nivoima vlasti.

Nakon Lokalnih izbora 2020. godine, Ibrahim Hadžibajrić započeo je četvrti mandat kao načelnik Općine Stari Grad Sarajevo. Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo je na sjednici održanoj 30. maja 2023. godine prihvatilo inicijativu za pokretanje postupka opoziva općinskog načelnika, koju su predložila/e 23 vijećnika/ce. Na referendumu održanom 23. jula, građani/ke Starog Grada izglasali/e su njegov opoziv.

Hadžibajrić je tokom kampanje predstavio Program 13/4 – 13 najvažnijih projekata za period 2020–2024, na osnovu kojeg je Istinomjer pratio 13 obećanja tokom protekle dvije i po godine. Od 13 obećanja iz spomenutog programa, dva su ispunjena, četiri su djelimično ispunjena, dva su ispunjena manjim dijelom, dok je pet obećanja ostalo neispunjeno. Više o rezultatima čitajte na linku.

Brojni domaći i strani zvaničnici od momenta imenovanja Christiana Schmidta na poziciju visokog predstavnika u BiH tvrdili su da je on nelegalan jer njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN). Odgovor generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović u tom pogledu otklonio je dileme, a ovom temom Istinomjer se bavio u analizi “Pored domaćih, legitimnost izbora Schmidta negirali su i pojedini strani zvaničnici”.

Rasprave i iznošenje stavova političkih zvaničnika u vezi s eventualnim donošenjem zakona o Ustavnom sudu BiH također su obilježile proteklu sedmicu. Istinomjer je u analizi na tu temu problematizirao pitanje koliko izmjene zakona imaju smisla sve dok nadležne institucije u BiH ne popune sastav Ustavnog suda BiH te se u potpunosti ne otklone prijetnje blokadama u njegovom radu i djelovanju.

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 25.7.2023. godine, delegati/kinje su usvojili/e Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH u prvom čitanju. Tokom sjednice delegat Zlatko Miletić (ZNG) pokazao je nedosljedan stav po pitanju glasanja o spomenutom zakonu. Naime, nakon što je obećao da će biti suzdržan tokom glasanja o ovom zakonu, deset minuta kasnije Miletić ga je ipak podržao.

Nakon protesta roditelja djece oboljele od cistične fibroze krajem juna, Vlada Federacije BiH početkom jula 2023. godine donijela je odluku o preusmjeravanju dva miliona KM za liječenje djece oboljele od ove rijetke bolesti. Do novih protesta, koji su održani 28. jula, Vlada FBiH nije realizovala ovu odluku jer je budžet FBiH za 2023. godinu povučen s posljednje sjednice federalnog Parlamenta. Istinomjer je, stoga, ranije obećanje Vlade FBiH ocijenio kao neispunjeno.

Od protekle sedmice Istinomjer prati i nekoliko novih obećanja koja su dali zvaničnici s različitih nivoa vlasti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tako je najavio da će novi ministar finsansija BiH biti imenovan do 22. augusta ove godine, dok je federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder najavila proglašenje tri nova zaštićena područja u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine do kraja godine.

Gostujući u emisiji “BHT1 Uživo”, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović najavio i da će izgradnja kampusa Univerziteta u tom gradu početi do kraja ove godine.

Vršilac dužnosti direktora Autocesta Federacije BiH Denis Lasić najavio je da će do kraja naredne godine u promet biti puštene nove dionice autoceste na Koridoru Vc u dužini od 21 kilometar, čime bi se spojila autocesta na dionici od Bradine do Poprikuša nadomak Žepča.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak, gostujući u programu Hayat televizije 27.7.2023. godine, komentarisao je nedavno objavljenu fotografiju njega i njegovog sina, zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Arnela Isaka, snimljenu tokom leta helikopterom. Tom prilikom Ramo Isak ustvrdio je kako se njegov sin “boji leta” i “da mu nije bilo ugodno tokom leta”. Istinomjer se na njegove izjave osvrnuo u satiričnoj rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!