Neispunjeno

Vlada FBiH nije preusmjerila obećana sredstava za liječenje djece oboljele od cistične fibroze

Nakon protesta roditelja djece oboljele od cistične fibroze krajem juna, Vlada Federacije BiH početkom jula 2023. godine donijela je odluku o preusmjeravanju dva miliona KM za liječenje djece oboljele od ove rijetke bolesti. Do danas, Vlada FBiH nije realizovala ovu odluku, a roditelji su dobili novo obećanje.

Izvor: Vlada FBiH

Nakon protesta roditelja djece oboljele od cistične fibroze u Federaciji BiH, održanog 22.6.2023. godine, Vlada FBiH je na sjednici održanoj početkom jula donijela odluku o preusmjeravanju dva miliona KM, prvenstveno planiranih za kupovinu službenih vozila, za liječenje djece oboljele od cistične fibroze putem Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Vlada Federacije BiH je na ovoj sjednici utvrdila i Prijedlog izmjena i dopuna budžeta FBiH za 2023. godinu, koji je trebao u hitnom postupku biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Nakon što je Vlada FBiH usvojila prijedlog da se odustane od nabavke službenih vozila, kako bi se osigurala dva miliona KM za liječenje djece oboljele od cistične fibroze, federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac istaknuo je da “osiguranje financijskih sredstava za liječenje djece oboljele od cistične fibroze jeste i mora biti prioritet.

Prvenstveno kao roditelj, a onda kao liječnik i ministar, svjestan sam da ova djeca ne mogu čekati ni dan, te neću odustati dok se ne nađe sustavno rješenje. S dva milijuna smo kratkoročno kupili vrijeme, koje nećemo trošiti. Međutim, s obzirom na to da će biti potrebna ogromna sredstva, pozivam i ostale razine vlasti da se aktivno uključe i preuzmu inicijativu i odgovornost za rješavanje problema najugroženijih bolesnika, prvenstveno djece. Za iznalaženje rješenja sasvim sigurno ima prostora, jer ova populacija mora biti prioritet.

Nediljko Rimac, 6.7.2023.

Iako je Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta Federacije BiH za 2023. godinu trebao biti razmatran na sjednici Predstavničkog doma federalnog Parlamenta održanoj 25.7.2023. godine, Vlada FBiH je na hitnoj sjednici održanoj isti dan donijela zaključak kojim zbog dorade iz parlamentarne procedure povlači ovaj prijedlog.

Zbog ovog poteza Vlade FBiH, roditelji djece oboljele od cistične fibroze 28.7.2023. godine ponovo su protestovali ispred zgrade Vlade FBiH, zahtijevajući hitan sastanak s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem. Roditeljima je iz kabineta premijera Vlade FBiH obećan sastanak u ponedjeljak 31.7.2023. godine, a izdvajanje sredstava za lijek za cističnu fibrozu u narednoj sedmici.

S obzirom na to da je u dva navrata Vlada Federacije BiH samo obećala, a do kraja jula nije isplatila nikakva sredstva za liječenje djece oboljele od cistične fibroze, Istinomjer ovo obećanje Vlade FBiH ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!