Analize

Pregled sedmice: Kontinuitet neistina o ustavno-pravnom uređenju BiH

Istinomjer je tvrdnje osam političkih aktera/ki ocijenio neistinitim tokom prethodne sedmice, a dominirao je kadar SNSD-a.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Čamdžić uporedio je rad aktulenog saziva Vijeća ministara BiH s prethodnim po pitanju realizacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Suprotno njegovim tvrdnjama, prošli saziv Vijeća ministara vršio je aktivnosti na implementaciji pojedinih prioriteta, uključujući i na jedina dva prioriteta koje je Evropska komisija u posljednjem izvještaju ocijenila kao ispunjene.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da se 9. januar kao Dan Republike Srpske “slavi po zakonu i ustavu i da nikad nije bio bez pravnog legitimiteta”. Radi se o neistinitoj tvrdnji, budući da je Ustavni sud BiH u dva navrata proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, ukidajući član Zakona o Danu Republike Srpske.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da “Ustavni sud BiH ne može da odlučuje o nečemu što je sastavni dio Ustava”. S obzirom na činjenicu da je Ustavom BiH predviđeno da je Ustavni sud BiH jedini nadležan da odlučuje o sporovima između države BiH i entiteta, ili između entiteta, te da li su odredbe Ustava ili zakona jednog entiteta u skladu s Ustavom BiH, i Kovačevićeva tvrdnja ocijenjena je kao neistinita.

Nakon što je osnovao politički subjekt Naprijed, Šemsudin Mehmedović ustvrdio je da će novost na političkoj sceni u BiH biti to da će u izboru predsjednika učestvovati svi članovi ove stranke. Međutim, da se ne radi o novitetu, svjedoči Statut SDP-a BiH, na osnovu kojeg je po principu “jedan član, jedan glas” izabran i aktuelni predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac komentarisao je ročište na Sudu BiH u predmetu koji se vodi protiv Milorada Dodika. Pritom je neistinito ustvrdio da je Sud “neustavan”, kao i da je optužnica protiv Dodika napisana “bez ikakvog pravnog osnova”.

Poslije održanih protesta mladih koji su nezadovoljni iznosom subvencija za rješavanje stambenog pitanja, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak izjavio je da subvencije za rješavanje stambenog pitanja mladih ne postoje nigdje osim u ovom kantonu. Budući da se slični programi realizuju u Posavskom i Unsko-sanskom kantonu, kao i u pojedinim općinama i gradovima, njegova tvrdnja ocijenjena je kao neistinita.

Potpredsjednica Narodne skupštine RS Anja Ljubojević izjavila je da je “BiH otela nadležnost od RS” kada je riječ o provođenju izbora. Suprotno njenoj tvrdnji, nadležnosti po pitanju provođenja izbora u BiH nisu prenesene s entitetskog na državni nivo i provođenje izbora na svim nivoima vlasti u BiH uvijek je bilo u nadležnosti države.

 

Ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan rekao je kako su u momentu potpisivanja Dejtonskog sporazuma Republika Srpska i Federacija BiH bile samostalne države. Suprotno njegovoj tvrdnji, Republika Bosna i Hercegovina međunarodno je priznata 1992. godine, dok sadašnji entiteti nikad nisu funkcionisali kao samostalne države.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i direktorica projekta “Mostar – Prostori koji pokreću” Veronika Jelinkova sredinom prošle godine potpisali su ugovor o revitalizaciji rekreacijskog područja Buna/Bunica. Implementacija projekta započela je polovinom januara 2024. godine, čime je obećanje Gradske uprave Mostar da će realizacija trajati do aprila 2024. godine dobilo ocjenu “radi se na tome”.

Novo obećanje o izmjenama Izbornog zakona prošle sedmice dao je Dragan Čović. Lider HDZ-a BiH ovaj je put poručio da će izmjene Izbornog zakona biti finalizirane do kraja februara, što je najava koju će Istinomjer pratiti.

Čović se našao i u rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer”. Na upit novinara, prokomentarisao je pismo Antonyja Blinkena, u kojem se traži da se na Čovića izvrši pritisak “kako bi prestao s opstrukcijama” plinskog povezivanja Hrvatske i BiH. Iako je pismo percipirano kao uvertira za stavljanje na crnu listu, Dragan Čović rekao je da sebe ipak vidi samo na jednoj listi – anđeoskoj.

Fotomontaža: Istinomjer

U sedmici iza nas bavili smo se i razlozima zbog kojih je funkcionisanje zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH otežano, što je problem koji smo adresirali u analizi “Nefunkcionisanje radnih tijela Parlamenta FBiH: Prebacivanje odgovornosti i opcije za rješenje”.

Također, u tekstu “Uz postojeće namete na rad, teško do minimalne plate od 1.000 KM u FBiH” analizirali smo neostvarene najave nadležnih o povećanju minimalne plate u Federaciji BiH na 1.000 KM do kraja 2023. godine, odnosno održivost takvih mjera bez izmjene fiskalnih zakona u cilju smanjenja opterećenja na plate.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!