Neistina

“Jedan član, jedan glas” nije novitet u političkim partijama u BiH

Nakon što je osnovao politički subjekt Naprijed, Šemsudin Mehmedović ustvrdio je da će novost na političkoj sceni u BiH koju će uvesti ta stranka biti izbor predsjednika na svim nivoima na kojem će učestvovati svi članovi te stranke, što demantuje Statut SDP-a BiH.

Foto: FB / Šemsudin Mehmedović
Foto: FB / Šemsudin Mehmedović

Gostujući u emisiji “Direktno sa Vildanom” koja je emitovana 15. januara 2024. godine, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i osnivač političkog subjekta Naprijed Šemsudin Mehmedović iznio je tvrdnju da je izbor predsjednika na svim nivoima unutar političke partije na način da u njemu učestvuju svi članovi novitet na političkoj sceni u BiH.

Na pitanje autorice emisije kako je zamišljeno funkcionisanje novog političkog projekta na čijem je čelu, Mehmedović je, pored ostalog, najavio šta će, prema njegovom mišljenju, biti jedan od noviteta.

Ako želimo napraviti strukturu u čitavoj BiH, moramo imati osnivačke skupštine u svim općinama u kojima ima zainteresiranih ljudi za ovaj politički projekat. Tako da ono što je novina, znači predsjednika na svim nivoima, i općinsko, i kantonalno, i na nivou Bosne i Hercegovine, biraće svi članovi političkog projekta. Svi članovi. Znači, svi registrovani članovi. To je vrlo jednostavno danas u vremenu informatike, jednostavno izabrati. Znači, to je minimum da se svaki član pita ko će mu biti predsjednik.

Šemsudin Mehmedović, 16.1.2024.

Sličnu tvrdnju Mehmedović je iznio i početkom 2024. godine na televiziji N1, rekavši da želi “sve one greške koje smo uočili i u SDA i u drugim političkim strankama” otkloniti u novoj stranci.

Želimo da ih otklonimo i da potpuno otvorimo tu političku stranku. Želimo da zapravo predsjednika političke stranke bira sve članstvo koje se evidentira kao članstvo. To će možda biti po prvi put u političkoj sceni BiH… Vrlo je važno da svaki član, simpatizer stranke, osjeti da se nešto pita u ovoj zemlji. Ako se ne pita ni za izbor predsjednika, onda ne znam oko čega će se pitati…

Šemsudin Mehmedović, 5.12.2023.

Istinomjer je kontaktirao Šemsudina Mehmedovića za komentar navedene tvrdnje, a u odgovoru koji smo dobili, Mehmedović je naveo da, koliko mu je poznato, na političkoj sceni u BiH nema nijedan subjekt u kojem predsjednike svih nivoa – mjesnog, općinskog, kantonalnog, kao i predsjednika stranke – biraju svi nadležni članovi te stranke.

Da izbor predsjednika, kako same stranke, tako i predsjednika nižih organizacionih nivoa na način da za njihov izbor glasaju svi članovi tog političkog subjekta nije novitet u BiH, svjedoči Statut SDP-a BiH.

Podsjećamo, ovaj politički subjekt je takav način izbora predsjednika usvojio na Kongresu SDP-a BiH održanom 2014. godine, nakon čega je po principu “jedan član, jedan glas” izabran i aktuelni predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Član 39. Statuta SDP-a BiH propisuje da se za “predsjednika SDP BiH, kao i za predsjednike svih teritorijalnih organizacija SDP BiH, provode unutarpartijski izbori, u kojim učestvuju svi članovi SDP BiH.”

Predsjednici teritorijalnih organizacija SDP-a BiH biraju se na izbornoj konferenciji teritorijalne organizacije, a izbori se provode putem tajnog glasanja, u jednom ili dva kruga glasanja, na biračkim mjestima. Za predsjednika je izabran onaj kandidat koji osvoji većinu glasova ukupnog broja članova SDP-a BiH koji su glasali.

Statut dalje propisuje da se za provođenje izbora u SDP-u BiH utvrđuje birački spisak u koji se upisuju članovi SDP-a BiH koji su izmirili svoje obaveze u skladu s odredbama Statuta i aktima Glavnog odbora SDP-a BiH.

Pravo da bira i da bude biran na izborima u SDP BiH, imaju članovi koji su evidentirani na biračkom spisku SDP BiH, ako u međuvremenu nisu brisani iz evidencije.

Statut SDP-a BiH

S obzirom na način izbora predsjednika stranke, kao i predsjednika nižih organizacionih jedinica u SDP-u BiH, tvrdnju Šemsudina Mehmedovića da će takav način izbora unutar političkog subjekta Naprijed biti novina u BiH ocjenjujemo neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!