Neistina

Subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja postoji i van KS

Nakon održanih protesta mladih koji su nezadovoljni iznosom subvencija za rješavanje stambenog pitanja, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak gostovao je u programu TVSA, gdje se osvrnuo na broj subvencioniranih osoba te pripadajući iznos subvencije.

Izvor: Naša stranka

Rekavši da je problem iznosa subvencija kojim su aplikanti nezadovoljni naslijeđen i da nije rješavan ranije, Bošnjak je ipak ustvrdio da subvencije za rješavanje stambenog pitanja mladih ne postoje nigdje osim u Kantonu Sarajevo.

Nažalost, taj problem nije rješavan u startu, kad je napravljen, i desilo se to što se desilo, ali ja opet kažem, to je jedna super priča u Kantonu Sarajevo, ovo ne postoji nigdje drugo osim ovdje; 5,5 miliona značajan iznos sredstava koji se izdvojio za mlade ljude, to nije jedina subvencija koja se tiče mladih.

Bojan Bošnjak, 12.1.2024.

Podsjećamo, u 2023. godini Kanton Sarajevo objavio je javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih, za koji je u budžetu KS izdvojeno 5,5 miliona KM. Uslovi za subvencioniranje u KS podrazumijevaju da podnosilac prijave već ranije mora imati kupljen stan ili kuću, ili odobrenu dozvolu za gradnju nekretnine, a u pozivu za dodjelu sredstava istaknuto je da će iznos subvencije biti do 12.000 KM. Nakon što je Vlada KS donijela odluku da se svim osobama, njih 1.142, koje su zadovoljili uslove konkursa dodijeli oko 4.800 KM, grupa predstavnika mladih nezadovoljnih dobijenim iznosom organizovala je proteste ispred zgrade Vlade KS. Prethodne godine u KS dodjeljivan je veći iznos sredstava – do 10.000 KM – ali se na konačnoj rang-listi korisnika našlo 511 kandidata.

Iako KS izdvaja najveći iznos sredstava za ovu namjenu u FBiH, postoje i drugi kantoni, općine i gradovi u ovom entitetu u kojima se dodjeljuju subvencije pod istim ili sličnim uslovima kao u KS, a neke jedinice lokalne samouprave dodjeljuju i veće pojedinačne iznose od KS.

Javnim pozivom Grada Čapljine navedeno je da će se sufinansirati rješavanje prve stambene nekretnine u iznosu 100 KM po 1 m2 stambene površine do najviše 75 m2 stambene površine po korisniku sufinansiranja. U ovom slučaju, nije izričito navedeno da stan ili kuću prethodno moraju kupiti kandidati, već da vlasnik objekta počne stanovati u kupljenom objektu najkasnije 18 mjeseci od primitka novčanih sredstava. Prema istom pozivu objavljenom 2022. godine, 27 osoba potpisalo je ugovore o sufinansiranju.

U Posavskom kantonu, pod prvim rješavanjem stambenog pitanja podrazumijeva se prva kupnja stana ili kuće i gradnja kuće. U ovom kantonu mogućnost za subvencije ostavljena je i mladim porodicama koje “imaju neodgovarajuću stambenu jedinicu”. Krajem decembra 2023. godine organizovano je potpisivanje ugovora o subvencioniranju prvog rješavanja stambenog pitanja mladih porodica za 42 osobe, pri čemu je vrijednost pojedinačne dodijeljene subvencije iznosila 1.833 KM.

Nešto manji iznos subvencija za kupovinu prve nekretnine bio je dostupan protekle godine i u drugim kantonima i gradovima.

U Unsko-sanskom kantonu podnosilac prijave može prethodno imati kupljenu nekretninu ili planira graditi stan ili kuću. Također je navedeno da pravo na subvencioniranje može ostvariti i kandidat koji nadograđuje građevinski objekat. Predviđeni iznos za subvencije bio je 4.000 KM. Na konačnoj rang-listi u 2023. godini našao se 41 kandidat.

Slično je i u općini Jajce. Pravo na subvenciju mogu ostvariti svi koji su kupili nekretninu ili planiraju gradnju. Iznos subvencije za kupovinu stana ili kuće je 20% od iznosa navedenog u kupoprodajnom ugovoru do maksimalno 7.000 KM u neto iznosu po korisniku, a subvencija za građane koji prvo stambeno zbrinjavanje rješavaju gradnjom porodične kuće iznosi 7.000 KM u neto iznosu po korisniku.

Subvencioniranje kamate za stambeni kredit

U Tuzlanskom kantonu, podnosilac prijave za subvencioniranje kamata na kredite za stambeno zbrinjavanje mladih mora posjedovati kredit za stambeno zbrinjavanje i notarski ugovor o kupoprodaji stana ili kuće. Maksimalni iznos dodijeljene subvencije u TK bio je 3.000 KM, a pravo na ovu subvenciju u 2023. godini ostvarilo je 69 korisnika.

I u Gradu Tuzla prepoznata je samo kupovina stana ili kuće, jer je uslovima definisano da podnosilac prijave mora posjedovati dokaz o stambenom kreditu te ugovor o kupoprodaji stana ili kuće. Na konačnoj rang-listi iz marta 2023. godine, na kojoj se našla 41 osoba, dodijeljeni su iznosi od 1.843 KM do 3.000 KM.

Isto je i u općini Lukavac, gdje je kriterij kupljen stan ili kuća, odnosno ugovor s bankom o stambenom kreditu ili dokaz o kupoprodaji stana ili kuće. Broj osoba na konačnoj rang-listi iz decembra 2023. godine u ovoj općini iznosio je 18, a iznos subvencije varirao je od 367,10 KM do maksimalnih 3.000 KM.

Uprošteno rečeno, u Kantonu Sarajevo podnosilac prijave mora prethodno imati kupljen stan ili kuću, ili imati dozvolu za gradnju. Slično je i u Posavskom kantonu, gdje uslov nije samo kupljena nekretnina već je mogućnost za subvencije ostavljena i za gradnju stambenog objekta; u Unsko-sanskom kantonu, gdje je za subvenciju moguće aplicirati ukoliko imate kupljenu nekretninu ili planirate graditi objekat, te u općini Jajce, gdje su subvencije planirane za gradnju, rekonstrukciju i kupovinu. Među uslovima Grada Čapljine također nije izričito navedeno da nekretninu prethodno mora kupiti kandidat, već se subvencija može dobiti i za neizgrađenu nekretninu.

U Tuzlanskom kantonu, gradu Tuzli te općini Lukavac, podnosilac prijave mora prethodno imati kupljen stan ili kuću, i pripadajući stambeni kredit, jer je subvencija planirana za kamatu kredita kojim se otplaćuje kupljena nekretnina.

Shodno činjenici da i drugi kantoni, gradovi i općine u BiH izdvajaju sredstva za subvencioniranje kupovine ili gradnje nekretnine te da neke jedinice lokalne uprave pojedinačno izdvajaju i veći iznos od onoga u KS, Istinomjer tvrdnju Bojana Bošnjaka ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!