Analize

Pregled sedmice: Kontinuitet neispunjenih obećanja

U sedmici iza nas, Istinomjer je zabilježio nova neispunjena obećanja, dok smo jednu tvrdnju ocijenili neistinitom.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šerif Špago (SDA) izjavio je da stranka iz koje dolazi nije preuzimala zasluge povodom dodjele kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU. Budući da su SDA i njeni/e članovi/ce pripisivali/e odluku institucija EU o kandidatskom statusu za BiH zaslugama državne vlasti u tom periodu, tvrdnja Špage ocijenjena je neistinitom.

Shodno činjenici da Dragan Mioković još uvijek nije zamijenio Mirjanu Marinković-Lepić na mjestu predsjedavajuće Predstavničkog doma federalnog Parlamenta, obećanje zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH Predraga Kojovića dato 22. marta da će se to desiti “u narednih 15 dana” ocijenjeno je neispunjenim.

Istu ocjenu dobilo je i obećanje direktora Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo Dine Šehovića, nakon što registar upravnih postupaka na nivou KS nije objavljen dva mjeseca nakon najave iz januara 2024. godine.

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nemetnuo tzv. tehničke izmjene Izbornog zakona BiH kojima se u dobroj mjeri unapređuje integritet izbornog procesa, uslijedile su najave, ali i prvi konkretni koraci u pravcu opstrukcija njihove implementacije, o čemu je Istinomjer pisao u analizi “Schmidtove izmjene unaprijedile izborni proces – da li je upitna njihova implementacija?”.

Za prošlosedmičnu analizu gostovanja odabrali smo intervju predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića na televiziji N1. Radončić je govorio o aktuelnim temama, a najavio i dobar rezultat SBB-a na nadolazećim lokalnim izborima.

Zaključno s prošlom sedmicom, pratimo i to da li će posebni odjeli Tužilaštva FBiH i Vrhovnog suda FBiH za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala početi s radom u posljednjem kvartalu 2024. godine, kako je najavio premijer FBiH Nermin Nikšić.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!