Neistina

SDA je zasluge za sticanje kandidatskog statusa pripisivala državnoj vlasti

Suprotno tvrdnji Šerifa Špage, SDA i njeni/e članovi/ce pripisivali/e su odluku institucija EU o kandidatskom statusu za BiH zaslugama državne vlasti u tom periodu.

Izvor: FENA

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šerif Špago (SDA), u intervjuu za N1 29. marta 2024. godine, izjavio je da stranka iz koje dolazi nije preuzimala zasluge povodom dodjele kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, već da je odluka bila rezultat geopolitičkih okolnosti.

Naravno, SDA nikad ne govori da je ona u tom periodu, odnosno da je državna vlast zaslužila taj kandidatski status koji smo dobili u decembru 2022, nego je to splet geopolitičkih okolnosti, pogotovo nakon početka agresije Rusije na Ukrajinu.

Šerif Špago, 29.3.2024.

Evropska komisija objavila je 12. oktobra 2022. godine Paket proširenja za 2022. godinu u kojem je BiH data preporuka za kandidatski status. Preporuku Evropske komisije potvrdilo je Evropsko vijeće 15. decembra 2022. godine i odobrilo status kandidata za BiH.

U momentu sticanja kandidatskog statusa, SDA je bila dio vlasti na državnom nivou, odnosno činila Vijeće ministara BiH u mandatu 2018–2022.

Suprotno tvrdnji Šerifa Špage, članovi/ce SDA na izvršnim funkcijama jesu pripisivali/e odluku institucija EU o kandidatskom statusu za BiH zaslugama državne vlasti u tom periodu. Primjer je izjava ministrice vanjskih poslova i članice Glavnog odbora SDA Bisere Turković nakon preporuke Evropske komisije u oktobru 2022. godine:

Ovo je potvrda da su naši napori vidljivi i u interesu građana Bosne i Hercegovine te su zasigurno doprinijeli i pozitivnom mišljenju Evropske komisije o kandidatskom statusu.

Bisera Turković, 12.10.2022.

Turković je na sličan način komentarisala i odluku Evropskog vijeća dva mjeseca kasnije.

Kandidatski status je rezultat i naših napora da očuvamo stabilnost, teritorijalni integritet i napredak države koji je postignut, a koji je bio pod snažnim udarima od početka ove godine. Odbranili smo institucije države koje su bile dovedene u pitanje. O svemu tome smo na istinit i objektivan način informirali naše partnere u Evropskoj uniji i oni su, sada se pokazuje, shvatili da napredak ka EU nekada olakšava ispunjavanje reformi.

Bisera Turković, 15.12.2022.

Ni u saopštenju na zvaničnoj stranici SDA odluka o kandidatskom statusu nije dovedena u kontekst agresije Rusije na Ukrajinu, već je istaknuto da je BiH i ranije mogla dobiti status kandidata “da SNSD nije blokirao državne institucije”:

Odluka o dodjeljivanju kandidatskog statusa je trebala biti donesena i ranije, i bilo bi tako da SNSD nije blokirao državne institucije i zajedno sa HDZ-om blokirao usvajanje reformskih zakona koje je Evropska komisija postavila kao obavezu institucijama Bosne i Hercegovine.

SDA, 15.12.2022.

S obzirom na činjenicu da iz SDA jesu preuzimali zasluge za sticanje kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU, tvrdnju Šerifa Špage da SDA “nikad ne govori” da je “državna vlast zaslužila taj kandidatski status” Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!