Analize

Pregled sedmice: Izvještaj o BiH i (ne)napredovanje ka EU

U fokusu Istinomjera u protekloj sedmici bio je Izvještaj o napretku BiH na njenom evropskom putu, reakcije političkih aktera te neuspjeli pokušaj opoziva načelnika Općine Centar. Zabilježeno je i nekoliko neistina i jedna istina.

Posljednji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH na njenom evropskom putu bio je glavna tema u protekloj sedmici i u javnosti i na Istinomjeru. Komisija je preporučila da se s Ukrajinom i Moldavijom otvore pregovori o pristupanju, a za BiH je preporučeno otvaranje pregovora o pristupanju “kada se postigne neophodni stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo”. Premda su mnogi političari dočekali izvještaj kao pozitivan, kao “otvorena vrata”, treba reći da je isto rečeno prije više od četiri godine u okviru Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, kada je pred BiH stavljeno 14 prioriteta. U analizi na ovu temu zapitali smo se da li će, kao dobijeni kandidatski status, i pregovori s BiH biti otvoreni na “lijepe oči.”

Djelimično ispunjenim ocijenjeno je obećanje ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića koji je u martu 2023. godine najavio da će nešto od obaveza BiH na njenom evropskom putu biti isporučeno do oktobra. Iako je od marta 2023. godine do objavljivanja posljednjeg izvještaja u okviru navedenih prioriteta ostvaren određeni napredak, u potpunosti nije ispunjen nijedan novi prioritet iz Mišljenja EK iz 2019. godine.

U sedmici iza nas potvrđena je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona nakon više od četiri godine “tehničkog mandata”. U analizi smo predstavili tok pregovora i kako je na kraju vlast u ovom kantonu uspostavljena sa SDA 1.838 dana nakon neimplementiranih Općih izbora 2018.

Osvrnuli smo se i na neuspjeli opoziv načelnika Općine Centar Srđana Mandića. Nakon nekoliko prolongiranja referenduma, vijećnik Općinskog vijeća Centar i jedan od inicijatora referenduma Jasmin Ademović rekao je 7.11.2023. da je referendum propao, optužujući Mandića za opstrukcije. U analizi smo predstavili kako je tekao proces neuspjelog opoziva te aktivnosti na Facebook stranicama Srđana Mandića i Općine Centar u tom periodu.

U protekloj sedmici zabilježili smo dvije neistine i jednu istinu.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović rekao je da je prethodna administracija upravljala općinom “dvadesetak godina”, premda je Nedžad Koldžo bio načelnik ove općine 13 godina. Zbog toga je Tanovićeva tvrdnja ocijenjena neistinitom.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Haris Šabanović izrazio je nezadovoljstvo radom ovog doma. Njegovu tvrdnju da je aktuelni saziv Parlamenta FBiH usvojio samo “par nekih neobavezujućih nacrta zakona” ocijenili smo neistinitom jer je tokom mandata ovog saziva usvojeno 11 zakona i izmjena zakona.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto govorio je o finansijskoj stabilnosti BiH te je istakao da je zaduženost BiH u odnosu na BDP među najmanjim u Evropi. Tvrdnja je ocijenjena istinitom jer samo Estonija i Rusija imaju manju zaduženost.

I na kraju, Istinomjer će pratiti da li će Vijeće ministara BiH razmatrati budžet institucija BiH za 2024. godinu do kraja novembra, kako je najavio ministar finansija i trezora Srđan Amidžić.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!