Analize

Nakon jednog “preskočenog mandata” formirana Vlada HNK 

Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) dobio je novu Vladu nakon više od četiri godine “tehničkog mandata”. Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK na sjednici održanoj 8.9.2023. donio je odluku da potpiše sporazum s HDZ-om BiH i SDP-om o formiranju Vlade HNK, što je otvorilo put ovom potvrđivanju.

Izvor: Bljesak.info

Na 1. vanrednoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona održanoj 9.11.2023. godine potvrđena je Vlada ovog kantona.

Iako su u maju čelnici HDZ-a bili optimistični da će vlast u ovom kantonu biti formirana nedugo nakon formiranja Vlade Federacije BiH, to se nije desilo.

Istinomjer je pratio najavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je sredinom maja, govoreći u kontekstu Kantona 10, Srednjobosanskog kantona (SBK) i Hercegovačko-neretvanskog kantona, rekao da je “sasvim realno u narednih 20-ak dana da sve vlade, što se nas tiče, budu imenovane.”

U tom periodu imenovana je samo Vlada SBK.

Istinomjer je pratio i najavu predsjednika Kantonalnog odbora HDZ-a BiH HNK Stjepana Boškovića koji je 5.6.2023. godine rekao da bi “tokom sutrašnjeg dana trebali biti prikupljeni potpisi za buduću Vladu HNK”.

Ni to se nije obistinilo.

Naime, stranke “Trojke” koje su formirale vlast na federalnom nivou pokušale su formirati vlast i u HNK bez Stranke demokratske akcije. Početkom juna Kolegij Demokratske fronte (DF) donio je odluku da ova stranka neće formirati vlast sa strankama “Trojke” i HDZ-om u HNK, ali ni sa strankom SDA.

U oktobru 2023. godine činilo se da je dogovor napravljen i da će vlada napokon biti imenovana u sastavu HDZ BiH, SDA i SDP. Zakazana je i sjednica Skupštine HNK za 23. oktobar na kojoj bi Vlada bila potvrđena. Da je tada održana, dužina trajanja prethodne Vlade HNK bila bi skoro identična dužini trajanja Vlade FBiH.

Ipak, sjednica je otkazana zbog nastojanja SDA da uvede Narodni evropski savez (NES) u sporazum o formiranju vlade. Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Džafer Alić (SDA) rekao je tada da mu je žao što je došlo do otkazivanja sjednice, kao i da je SDA u partnerstvu s NES-om u HNK od izbora.

Mi ćemo danas sa NES-om uraditi dodatne konzultacije koje ćemo kasnije pokušati uklopiti u ovaj dio našeg sporazuma sa SDP-om.

Džafer Alić, 23.10.2023.

Iz SDP-a su tada naveli da je sporazumom SDP-a, HDZ-a BiH i SDA bilo predviđeno da ove tri stranke participiraju u Vladi HNK.

NES HNK se ne uklapa u programske ciljeve koje smo proklamirali sporazumom, a pogotovo se ne uklapaju u koncepciju vladavine prava i borbe protiv korupcije za koje se cijelo vrijeme zalažemo. Uz to, potpuno su suvišan politički subjekt u novoj skupštinskoj većini s obzirom da i bez NES-a postoji kvalificirana većina od 21 zastupnika koji su voljni podržati novu vladu

Saopštenje SDP-a, 23.10.2023.

Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK održao je sjednicu 8.11.2023. godine na kojoj je odlučeno da se potpiše sporazum s HDZ-om BiH i SDP-om o formiranju Vlade HNK.

Na web stranici Skupštine HNK je 8.11.2023. godine u 22:30 sata objavljena najava sjednice za 9.11.2023. godine s početkom u 13 sati.

HDZ BiH u Vladi HNK učestvuje s pet ministara i premijerkom Marijom Buhač.

Za ministra zdravstva imenovan je Milenko Bevanda, ministar MUP-a je Mario Marić, ministar za pitanja boraca je Đuro Prkačin, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je Mario Jurica, dok je ministar prometa Ivo Bevanda.

Tri resora pripala su SDA. Tako je za ministra obrazovanja, kulture i nauke imenovan Adnan Velagić, ministar finansija je Adil Šuta, dok je ministar građenja Bekir Isaković.

SDP-ovi ministri su Zanin Vejzović, koji će voditi Ministarstvo privrede, dok je Emil Balavac ministar trgovine, turizma i okoliša.

Ministarstvo pravosuđa vodit će Goran Karanović kao nestranački zajednički kandidat SDA i SDP-a.

Novu Vladu HNK čeka rješavanje problema zdravstvenih radnika u ovom kantonu koji su u generalnom štrajku od 2.11.2023. godine, a premijerka je u svom ekspozeu rekla i da će raditi na zaustavljanju iseljavanja iz ovog kantona.

Tehnički mandat Vlade HNK trajao je 19 dana duže od “tehničkog mandata” Vlade FBiH, obje imenovane 2015. godine i obje “preskočile” jedan izborni ciklus. Zbog nemogućnosti dogovora i pravljenja većine, obje vlade ostale su na vlasti i nakon izbora 2018. godine. U 2023. godini implementirani su rezultati izbora iz 2022. godine na svim nivoima vlasti, a Istinomjer će nastaviti pratiti da li će izabrani i imenovani učesnici u vlasti biti odgovorni i raditi svoj posao.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!