Neistina

Parlament FBiH usvojio je dvocifren broj prijedloga zakona u tekućem mandatu

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Haris Šabanović (SDA) govorio je za TVSA 3. novembra 2023. godine o radu aktuelnih saziva Vlade i Parlamenta FBiH, iznijevši nezadovoljstvo prema sadržaju sjednica, odnosno materijalu koji je do sada usvojen.

Izvor: Facebook/Haris Šabanović

Između ostalog, Šabanović je ustvrdio da je federalni Parlament u posljednjih godinu dana usvojio svega “par” strategija i nacrta zakona:

Pa ne možemo mi biti krivi zato što ta vlast u godinu dana, u ovih pola godina Vlade, ništa nisu uradili, zato što taj Parlament u zadnjih godinu dana ništa nije uradio. Usvojili smo par nekih strategija, par nekih neobavezujućih nacrta zakona i sve stoji na tom.

Haris Šabanović, 3.11.2023.

Suprotno Šabanovićevoj tvrdnji, u nastavku donosimo spisak prijedloga zakona koje su usvojila oba doma aktuelnog saziva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u njihovoj konačnoj verziji (ne uključujući zakone koji se tiču budžeta):

Osim navedenih, Parlament je usvojio i prijedloge izmjena i dopuna postojećih zakona:

Prema analizi platforme Javna rasprava, rezultat četverogodišnjeg rada zastupnika/ca i delegata/kinja u prethodnom sazivu Parlamenta FBiH je 111 zakona koji su stupili na snagu i 56 prihvaćenih nacrta u oba doma.

Budući da su oba doma Parlamenta FBiH u tekućem mandatu do sada usvojila 11 prijedloga zakona, tvrdnju Harisa Šabanovića da je riječ o samo “par nekih neobavezujućih nacrta zakona” Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!