Analize

Pregled sedmice: Dejtonski sporazum, mandati i nadležnosti

Nekoliko neistina, nedosljednost dijela zastupnika federalnog Parlamenta i analize gostovanja političkih aktera samo su neke od tema kojima se Istinomjer bavio u protekloj sedmici.

Od četiri neistinite tvrdnje koje je Istinomjer ocijenio, dvije se tiču tvrdnji u vezi s Ustavom Bosne i Hercegovine, dok su se dvije ticale proglašenja nezavisnosti država u regionu.

Prema Ustavu BiH, nadležnost nad energetikom nije eksplicitno dodijeljena entitetima, kako je ustvrdio ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić. Pored činjenice da nema eksplicitne dodjele bilo kakvih nadležnosti entitetima, donošenjem niza zakona o električnoj energiji na državnom nivou jasno je da energija nije “jasno definisana” entitetska nadležnost.

Druga “ustavna neistina” zabilježena je u tvrdnji delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovana Kovačevića. Kao i više puta do sada, neistinitom je ocijenjena tvrdnja da je Bosna i Hercegovina “sastavljena od dva entiteta”.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milorad Kojić izjavio je da Srbija i Crna Gora nisu imale ustavno pravo da se mirno raziđu, što je ocijenjeno neistinom. Istu ocjenu dobila je tvrdnja predsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića o kosovskoj nezavisnosti i tome ko je odluku o nezavisnosti poslao Međunarodnom sudu pravde.

Jedina istinita tvrdnja u protekloj sedmici zabilježena je kod visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je rekao da njegov mandat uključuje očuvanje postojanja Republike Srpske.

Ocjena nedosljednosti data je zastupnicima i zastupnicama u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta koji/e su oktobru 2022. godine tražili/e listu kandidata i glasanje u barem jednom krugu, a krajem maja 2024. godine podržali/e su Marina Vukoju kao jedinog kandidata za sudiju Ustavnog suda.

Analizirali smo gostovanja u TV emisijama predsjednika NSRS Nenada Stevandića i predsjednika Stranke za BiH Semira Efendića.

Fokus Stevandićevog gostovanja bila je netom donesena Rezolucija o genocidu u Srebrenici, kao i negiranje genocida. S druge strane, Semir Efendić nije govorio o temama iz Općine Novi Grad, gdje je načelnik, već je dao svoje viđenje izbora sudije Ustavnog suda BiH te rada federalnog Parlamenta.

Istinomjer je pisao i o Prijedlogu tzv. zakona o “agentima stranog uticaja” u RS koji su entitetske vlasti pravdale činjenicom da zakon o stranim agentima odavno postoji i u SAD-u. Ipak, Prijedlog zakona u RS mnogo je bliži onom koji više od decenije postoji u Rusiji, a odnedavno i u Gruziji.

Istinomjer od protekle sedmice prati i tri nove najave. Dvije je dao Almir Badnjević i tiču se korištenja elektronskog novčanika i uspostave regionalnih centra, gdje bi se građani/ke mogli/e registrovati za korištenje elektronskog identiteta.

Načelnik Općine Kiseljak najavio je stavljanje u funkciju nove zgrade Doma zdravlja u Kiseljaku do kraja godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!