Najave

Od jula regionalni centri za registraciju za korištenje elektronskog identiteta?

Prema najavama iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), od 1. jula 2024. bit će otvoreni regionalni centri u kojima će se građani/ke moći registrovati za korištenje elektronskog identiteta.

Izvor: Facebook profil Almira Badnjevića

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Almir Badnjević najavio je za BHT1 da će IDDEEA otvoriti regionalne centre za registraciju građana za korištenje elektronskog potpisa i digitalnog identiteta.

Mi ćemo, s druge strane, ići s novim rješenjima i ja ponosno mogu reći da je Bosna i Hercegovina dobila digitalni identitet, bosanskohercegovački digitalni identitet, i sve i jedan građanin Bosne i Hercegovine koji može da se aktivira preko web strance IDDEEA-e, s jedne strane, u kojoj možete da provjerite neke statuse kazni, zahtjeva vašeg dokumenta, digitalnog potpisa i svega ostalog, da digitalno potpišete vaš dokument. Da ćemo od 1. 7. otvoriti sve naše regionalne centre, svaki ured, gdje će svi građani Bosne i Hercegovine moći da potpišu zvanično ugovore, fizički se identifikuju, mogu moći u budućnosti da koriste sve te opcije koje IDDEEA nudi.

Almir Badnjević, 28.5.2024.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine je 20. septembra 2006. godine usvojila Zakon o elektronskom potpisu, ali građani/ke BiH tek od 2024. godine mogu vidjeti praktičnu primjenu ovog zakona.

IDDEEA je tek krajem januara 2024. godine građanima/kama BiH dala mogućnost da dobiju digitalni potpis i time omogućila lakšu saradnju fizičkih i pravnih lica s nadležnim institucijama. Ovim radom, IDDEEA realizuje ključne ciljeve održivog razvoja UN-a i očekuje se da će elektronski potpis obezbijediti transparentnost i potaknuti partnerstva između vlasti, privatnog sektora i civilnog društva. Direktor IDDEEA-e u budućem periodu očekuje značajne korake u implementaciji Zakona o elektronskom potpisu i očekuje puno povjerenje građana i učešće u registraciji.

Istinomjer će pratiti da li će 1. jula 2024. biti otvoreni regionalni centri za registraciju građana za korištenje usluga IDDEEA-e.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!