Neistina

Nigdje u Ustavu BiH ne piše da je BiH “sastavljena od dva entiteta”

Baš suprotno tvrdnji delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovana Kovačevića, u Ustavu Bosne i Hercegovine ne piše da je BiH sastavljena od dva entiteta.

Screenshot: RTRS

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, saopštenjem od 24. maja 2024. godine, reagovala je na izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o “razdruživanju” Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.

Navodeći u saopštenju da ovakve izjave predstavljaju “antidejtonsko djelovanje”, iz Ambasade SAD-a u BiH dodali su i da “BiH nije unija dva entiteta” te da entiteti nemaju pravo na secesiju.

BiH nije unija dva entiteta. Kako izričito stoji u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili “razdruživanje” ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH. Secesija ili “razdruživanje” RS ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS.

Saopštenje Ambasade SAD-a u BiH, 24.5.2024.

Na saopštenje Ambasade SAD-a u BiH reagovao je Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, ustvrdivši da u Ustavu BiH piše da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta.

Bosna i Hercegovina je sastavljena od dva entiteta, i to je nešto što je potpuno jasno, i tako u Ustavu piše.

Radovan Kovačević, 24.5.2024.

Suprotno Kovačevićevoj tvrdnji, Ustav BiH nigdje ne navodi da je Bosna i Hercegovina “sastavljena od dva entiteta”.

Ustav BiH, kao Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma, u svom članu 3. kaže da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, i da Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, s unutrašnjom strukturom modifikovanom Ustavom i s postojećim međunarodno priznatim granicama.

S obzirom na to da u Ustavu BiH nigdje ne piše da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta, Istinomjer izjavu Radovana Kovačevića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!