Nedosljedno

Od liste i glasanja u Parlamentu do podrške samo jednom kandidatu

Nakon što su u oktobru 2022. godine zastupnice i zastupnici NiP-a, SDP-a BiH i Naše stranke u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta tražili/e listu kandidata i glasanje u barem jednom krugu, krajem maja 2024. godine podržali/e su Marina Vukoju kao jedinog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH.

Trideset i jedan zastupnik i zastupnica u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta (PD PFBiH) u oktobru 2022. godine uputili su predsjedavajućem PD PFBiH zahtjev za održavanje sjednice s jednom tačkom dnevnog reda – imenovanjem sudije Ustavnog suda BiH iz Federacije Bosne i Hercegovine. U obrazloženju zahtjeva između ostalog se navodi da potpisani/e zastupnici/e smatraju i traže “da se Zastupničkom domu dostavi lista sa svim prijavljenim kandidatima, te da se organizira glasanje u jednom ili više krugova glasanja, sve dok se ne imenuje novi sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”.

Među potpisnicima/ama ovog zahtjeva, pored zastupnika/ca iz Demokratske fronte (DF), nalaze se i zastupnici/e iz SDP-a BiH (Meliha Bijedić, Damir Mašić, Mujo Hasić, Mira Grgić, Nijaz Helez, Irfan Čengić, Lana Prlić, Jasmina Zubić, Elvir Karajbić i Albin Muslić), Naše stranke (Mirsad Čamdžić, Amela Kuskunović, Sabina Ćudić, Miomirka Melank i Sanela Klarić), NES-a (Irfan Durić) te NiP-a (Mirsad Pindžo).

Glasanje za jednog kandidata

Zbog nefunkcionisanja radnih tijela Parlamenta FBiH, o čemu smo pisali, Komisija za izbor i imenovanje PD PFBiH nije se sastala od kraja juna 2023. godine.

Na sjednici Komisije za izbor i imenovanje koja je održana 20. maja 2024. godine, a kako se navodi u izvještaju s održane sjednice, Marin Vukoja izabran je s devet glasova “za” i jednim glasom “protiv”.

Odluku su podržali/e Mladen Bošković (HDZ, HSS SR, HSS, HSP), Aner Žuljević (SDP BiH), Goran Opsenica (HDZ BiH-HNS), Senad Subašić (SDP BiH), Dajana Frljić (HDZ BiH-HNS), Irfan Durić (NES), Elzina Pirić (PDA), Dragan Mioković (Naša stranka), Rasim Smajlović (Povjerenje, NiP, SPU) i Petar Galić (HNP).

Eldar Čomor, zastupnik Stranke demokratske akcije, glasao je protiv odluke.

Irfan Durić, član NES-a, jedini je član aktuelnog saziva Komisije za izbor i imenovanje koji je i među potpisnicima zahtjeva iz oktobra 2022. godine.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za izbor i imenovanje Aner Žuljević (SDP BiH) u junu 2023. godine izjavio je da je praksa 2008. godine bila da ide više kandidata te da je odluka SDP-a BiH da u Komisiji za izbor i imenovanje glasa za više kandidata. Isti stav je u januaru 2024. godine ponovio i šef Kluba SDP-a u PD PFBiH Damir Mašić.

Insistiramo da se uputi cijela lista uspješnih kandidata u Parlament. (…) Stav kolege Anera Žuljevića i mene je da ide lista uspješnih. Nije bilo političke spremnosti da se ide sa cijelom listom. Popuna radnih tijela neće riješiti ovo pitanje jer opet nema većine za jedno ime.

Damir Mašić, 15.1.2024.

Odluka o imenovanju Marina Vukoje kao sudije Ustavnog suda BiH razmatrana je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH 28. maja 2024. godine. Odluka je usvojena s 51 glasom “za” i 39 glasova “protiv”, čime je Marin Vukoja izabran za novog sudiju Ustavnog suda BiH.

S izuzetkom Damira Mašića, za su glasali/e zastupnici/e SDP-a BiH, Naroda i pravde, Naše stranke, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, HNP-a, HRS-a, PDA, POMAK-a te dva nezavisna zastupnika.

Pored Mašića, protiv su glasali/e i zastupnici/e iz SDA, DF/GS-a, NES-a te Stranke za BiH. Među njima je i Irfan Durić, zastupnik NES-a koji je na sjednici Komisije za izbor i imenovanje podržao Marina Vukoju.

Suprotno stavu iz oktobra 2022. da se u Predstavnički dom treba poslati lista kandidata, zastupnici i zastupnice iz Naroda i pravde, SDP-a BiH i Naše stranke prihvatili/e su odluku o imenovanju jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH.

Stavove zastupnika/ca koji/e su tražili/e održavanje sjednice gdje bi se “dostavila lista sa svim prijavljenim kandidatima”, a koji/e su prihvatili/e glasanje za samo jednog kandidata, bez dostavljanja liste, ocjenjujemo nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!