Neistina

Ustav BiH ne definiše da je energetika u nadležnosti entiteta

Suprotno tvrdnji ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića, Ustavom BiH nije jasno definisano da je oblast energetike entitetska nadležnost.

Izvor: CIN / S. Pašalić

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić je na sastanku s resornim ministrom Crne Gore Sašom Mujovićem izjavio da je oblast energetike Dejtonskim mirovnim sporazumom, odnosno Ustavnom Bosne i Hercegovine, jasno definisana kao nadležnost entiteta.

Kad je u pitanju oblast energetike, ona je Dejtonskim mirovnim sporazumom, odnosno Ustavom Bosne i Hercegovine, jasno definisana da su to nadležnosti entiteta u oblasti energijskih pitanja, i to svih energijskih pitanja.

Petar Đokić, 27.5.2024.

Ustav Bosne i Hercegovine u članu III stav (1) taksativno navodi i jasno definiše nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine. U članu III stav (3) Ustava BiH pod tačkom A navedeno je da “sve vladine funkcije i ovlaštenja koja nisu ovim Ustavom izričito povjerena institucijama Bosne i Hercegovine pripadaju entitetima”. Dalje u tekstu Ustava BiH u stavu (5) istog člana stoji da će u periodu od šest mjeseci od stupanja na snagu Ustava entiteti početi pregovore s ciljem uključivanja i drugih pitanja u nadležnost institucija Bosne i Hercegovine, uključujući korištenje izvora energije.

Pošto je oblast energetike bitno pitanje za BiH, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je 12. februara 2002. godine Zakon o prijenosu, regulatoru i operateru sistema električne energije u BiH, a 16. jula 2004. godine usvojen je i Zakon o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH te Zakon o osnivanju nezavisnog operatera sistema za prijenosni sistem u BiH.

S obzirom na to da Ustav ne definiše nadležnosti entiteta, već isključivo nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine, kao i da je PSBiH donijela zakone i podzakonske akte u oblasti energetike, Istinomjer tvrdnju da je energetika jasno definisana kao nadležnost entiteta ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!