Predstavljen registar korisnika boračko – invalidske zaštite

Federalni ministar za boračka pitanja, Salko Bukvarević najavio je u decembru prošle godine kako će registar korisnika boračko – invalidske zaštite biti objavljen u januaru.

“Mi očekujemo da u januaru registar korisnika boračko-invalidske zaštite bude dostupan institucijama Bosne i Hercegovine, onako kako zakon predviđa.”

Salko Bukvarević, 06.12.2017.

Bukvarević je ovo najavio nakon što su u Službenom listu FBiH objavljena “tri važna zakona”, odnosno nakon što je počela primjena Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno – oslobodilačkog rata i Zakona o posebnim pravima dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica. 

Registar je konačno predstavljen u ponedjeljak 29. januara na sastanku koji je Bukvarević održao sa resornim ministrima iz svih kantona Federacije BiH i predstavnicima boračkih udruženja.

Prema njegovim riječima, uspostavljeni registar korisnika boračko-invalidske zaštite sadrži ukupno 92.525 imena.

“Uspostavili smo registar svih korisnika koji su dobili neku novčanu pomoć. Za predsjednika Vlade Federacije BiH i predstavnike kantonalnih nivoa vlasti smo pripremili pristupne kodove da mogu pratiti registar korisnika boračko-invalidske zaštite.”

Salko Bukvarević, 29.01.2018.

U narednom period svakako slijedi popunjavanje registra od strane svih kantonalnih ministarstava kao i eventualne korekcije uočenih nepravilnosti.

Treba napomenuti kako još uvijek nije objavljen jedinstveni registar boraca, koji nije isto što i predstavljeni registar korisnika prava, a o čemu je u septembru govorio i sam Bukvarević.

S obzirom da je pred sam kraj januara predstavljen najavljeni registar korisnika boračko – invalidske zaštite, Bukvarevićevo obećanje iz decembra ćemo ocijeniti kao ispunjeno.

Sa druge strane, borci smatraju kako objavljeni registar ne sadrži sve učesnike rata, dok se potpredsjednik FBiH, Milan Dunović oglasio saopštenjem za javnost i odbio preuzeti pristupne kodove za predstavljeni registar.

(Istinomjer.ba)

Inicirano ukidanje carine za uvoz električnih automobila

Uvoznici vozila okupljeni u udruženju pri Privrednoj komori FBiH održali su početkom jula 2018. godine sastanak sa...

Počelo izmirivanje preostalih dugova bivšim radnicima “Željeznica RS”

Do kašnjenja u isplati dugovanja jednom broju radnika došlo je usljed kašnjenja uplate druge tranše kredita Svjetske banke. Posljednji zahtjev Svjetskoj banci za povlačenje prve tranše kredita...


Finansiranje OKC Abrašević

Zastupnica SDP u Parlamentu FBiH, Lana Prlić najavila je kako će podnijeti inicijativu za finansiranje OKC Abrašević, koji se nalazi u Mostaru. Kao razlog je navela da se ovo udruženje samo...