Dvije godine mandata Gradske uprave Prijedora

Drugu godinu mandata Gradske uprave Prijedora obilježili su radovi na realizaciji kapitalnih projekata kao što je Vodovod Crno Vrelo, zatim radovi na rekonstrukciji područne škole u Rasavcima, te je ozvaničen i nastavak radova na Sportskoj dvorani na Urijama.

Od ukupno 31 obećanja, u drugoj godini mandata još uvijek nijedno nije ispunjeno, dok je 5 obećanja “u progresu”. Finalna realizacija dva takva obećanja očekuje se do kraja godine, ukoliko najavljeni rokovi budu ispoštovani. U protekloj godini započet je rad na još 2 obećanja, dok su 22 ostala nezapočeta.

Vodovod “Crno Vrelo”

Vodovod “Crno Vrelo” zajednički je projekat gradova Banja Luka i Prijedor. Završetak ovog projekta obećavali su i bivši gradonačelnici ova dva grada Marko PavićSlobodan Gavranović tokom predizborne kampanje 2012. godine. U proteklom mandatu, međutim, nije bilo radova na ovom vodovodnom sistemu, jer za to nisu obezbjeđena finansijska sredstva.

U novembru 2016. godine gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić, sastao se sa delegacijom Vlade Republike Srpske i tom prilikom je najavljeno da će Vlada RS do kraja godinе izdvojiti dva miliona KM za nastavak realizacije projekta vodosnabdijevanja „Crno vrelo“. Ova najava je ponovljena i prilikom susreta gradonačelnika Banja Luke i Prijedora početkom decembra 2016. Tada je rečeno i da će grad Banja Luka za nastavak projekta obezbjediti dva miliona KM, a Prijedor 1,3 miliona KM, pri čemu je gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, naglasio da će ova sredstva doznačiti Vlada RS. Najavljena sredstva nisu uplaćena do kraja 2016. godine, s obzirom da je, prema informacijama iz maja 2017. godine, Vlada RS do tada uplatila 500.000 KM za nastavak izgradnje vodovoda, te je premijerka RS najavila da će se ostatak sredstava isplaćivati “kako to bude potrebno”.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković pustili su 04. Oktobra 2018. u probni rad fabriku vode, glavno postrojenje vodovodnog sistema “Crno vrelo” u Donjem Pervanu.  Tokom otvorenja bilo je govora i o krediriranju projekta izgradnje tercijarne mreže. Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković izrazio je zadovoljstvo što je primarni i sekundarni vodovodni sistem na području Omarske i okolnih sela, kako je rekao, konačno napunjen vodom, jer sada mogu raspisati tender za gradnju tercijarne mreže i kućnih priključaka.

Rebalansom budžeta Grada Prijedora predviđeno je izdvajanje novca za izgradnju tercijarne mreže na vododovu Crno vrelo.

Škola u Rasavcima

Radovi na rekonstrukciji, dogradnji i adaptaciji područne škole koja pripada Osnovnoj školi “Dositej Obradović” u Prijedoru, a koja predstavlja problem već godinama, počeli su 14.08. 2018. godine. Za ovu namjenu Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obezbijedilo je 300.000 KM. Rok za završetak radova je 120 dana.

Gradonačelnik je tada izjavio da će do završetka radova biti obezbijeđen redovan prevoz osnovaca do matične škole u Prijedoru.

Sportska dvorana na Urijama

U junu 2017. godine, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković ponovio je da je za izgradnju dvorane u Urijama potrebna finansijska pomoć sa entitetskog nivoa. Krajem istog mjeseca, prilikom obilaska radova Đaković je rekao da je izgradnja “na pola dionice” do završetka i ponovio da će za to biti potrebna dodatna finansijska sredstva koja nisu iz gradskog budžeta. Tokom protekle godine, na dvorani je završena krovna konstrukcija. Također potrebno je napomenuti da je u oktobru ove godine  ozvaničen nastavak radova i na Sportskoj dvorani na Urijama.

Podsjećamo i na neka od obećanja čija realizacija još uvijek nije započela, a to su:

Izgradnja dvije nove ambulante po­ro­di­čne me­di­ci­ne, izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, Tomašička jezera, izgradnja auto-puta Banja Luka-Prijedor-Novi Grad kao i Prijedor-Kozarska dubica itd.

(Istinomjer.ba)

Pitanja vezana za granicu između BiH i Republike Srbije i dalje bez odgovora

Problem oko demarkacije postojeće međudržavne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije proteklih je dana...

Aluminij d.d. Mostar: “Buka iz naših proizvodnih hala preći će u itekako glasnu tišinu”

Potencijalni investitor, švicarska kompanija Glencore, nekadašnjem “hercegovačkom divu” Aluminiju platila je električnu energiju i sirovine potrebne za četiri dana opstanka kako ovo preduzeće 6. jula...Još traje eksproprijacija zemljišta za gradnju brze ceste Lašva – Nević polje

Iako se gradnja brze ceste Lašva – Nević polje, koja je dio dionice od Lašve do Jajca i dalje prema bosanskoj Krajini, najavljuje skoro dvije decenije, kako sada stvari stoje, neće početi uskoro....