Ispunjeno

Predložen zakon za rješavanje pitanja alimentacijskog fonda

Zastupnica u Federalnom parlamentu BiH, Lana Prlić (SDP), kako je ranije i najavljeno, pokrenula je inicijativu izmjena Obiteljskog zakona FBiH s ciljem formiranja alimentacijskog fonda, obzirom da se ranije predložene izmjene u ovom segmentu već 5 godina nalaze “u proceduri”.

Nezadovoljna odgovorom od Vlade FBiH na moje zastupničko pitanje koji je bio ništa više od prebacivanja odgovornosti sa jednog ministra na drugog, odlučila sam uputiti u proceduru izmjene i dopune Obiteljskog zakona kojim bi se jasno definirale isplate iz budžeta za alimentacijski fond.

Lana Prlić, 17.03.2019.

Podsjećamo, problem “nemogućnosti osiguranja naplate alimentacije” našao se i u predizbornom programu SDP. Tako je Planom 10, između ostalog, obećano i “formiranje alimentacionog fonda” kojim će se stvoriti “uslovi za zaštitu prava djece i staratelja na alimentacijsku naknadu od jednog roditelja”.

Na samom početku svog zastupničkog mandata Prlić je od Vlade FBiH tražila detaljnu informaciju o aktivnostima koje su poduzete na uspostavljanju alimentacijskog fonda, obzirom da je Vlada FBiH još 2014. godine zadužila Federalno ministarstvo pravde da u saradnji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike razmotri mogućnosti za formiranje alimentacionog fonda i Vladi dostavi prijedlog za rješenje ovoga problema.

Kako raniji prijedlog nikada nije ugledao svjetlost dana, Prlić je najavila pokretanje inicijative.

Veliki je broj slučajeva u kojima oni koji su u obavezi ne plaćaju alimentaciju, čak u 80% slučajeva roditelj izbjegava plaćanje alimentacije. Država još uvijek nije poduzela ništa da bi zaštitila prije svega djecu, a onda i roditelja koji izdržava to dijete za koje je trebala biti plaćena alimentacija. Želim da u ovom mandatu konačno dobijemo alimentacijski fond i da pomognemo djeci i roditelju koji je oštećen. Jer zaštita roditeljstva i zaštita djeteta je obaveza institucija.

Lana Prlić, 26.01.2019.

Shodno ranijim najavama zastupnica Prlić je 15.03.2019. godine uputila u skraćenu parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona FBiH. Predloženim izmjenama i dopunama zakona, u koji je Istinomjer imao uvid, detaljnije se definiše postojeći član 237. zakona koji već propisuje obavezu da FBiH plaća alimentaciju kada to sud utvrdi.

Kad sud utvrdi da roditelji i druge osobe koje su obvezne davati uzdržavanje nisu u mogućnosti podmirivati potrebe uzdržavanja djeteta, izvijestit će o tome organ skrbništva, koji je dužan osigurati sredstva za uzdržavanje djeteta iz proračunskih sredstava Federacije.

Član 237. Obiteljskog zakona FBiH

Također, izmjenama i dopunama zakona daje se nadležnost Poreznoj upravi FBiH da nakon sudskih odluka blokira račune i imovinu onim građanima/kama koji ne plaćaju alimentaciju.

Nadležno ministarstvo obavezno je nakon donošenja zakona donijeti i podzakonske akte, te pomoći oštećenim roditeljima da primjenom zakona ostvare prava djece, a potom da država “od nesavjesnih roditelja”, nakon sudskih presuda, izvrši prinudnu naplatu alimentacije. Sredstva za isplatu alimentacija u skladu sa zakonom bi se osigurala u Budžetu Federacije BiH.

Za pokretanje inicijative za izmjena i dopune Obiteljskog zakona FBiH koje bi trebale rezultirati formiranjem alimentacijskog fonda, SDP i Lana Prlić od Istinomjera dobijaju ocjenu ispunjeno.

Istinomjer će nastaviti pratiti da li će u narednom periodu konačno biti osnovan alimentacijski fond.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!