Amandman predviđa javnu raspravu i godišnji izvještaj o Budžetu Grada Mostara

Za razliku od prethodnih godina, amandmanom Lane Prlić se “gradonačelnik Grada Mostara obavezuje da provede javnu raspravu i u nju uključi sve građane Grada Mostara koji će moći dostaviti sve zahtjeve i biti direktno uključeni u proces donošenja budžeta Grada Mostara za 2019. godinu”.

U jednom od svojih intervjua koji je krajem novembra mjeseca 2018. godine dala novoizabrana zastupnica SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Lana Prlić na pitanje novinara koje korake planirate konkretno poduzeti da se riješi pitanje Mostara”, Prlić je istakla da će joj to “biti jedna od glavnih preokupacija u Parlamentu FBiH” te pored ostalog dodala:

Odgovornosti za trošenje desetina miliona KM građana nema, jer Gradsko vijeće ne postoji, tako da je totalni haos, blokada grada, te se rade propusti bez ikakve odgovornosti.

Lana Prlić, 28.11.2018.

U skladu sa ovom najavom, a nedugo nakon što je preuzela dužnost zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Prlić je 18.12.2018. godine i uputila u proceduru amandman na Prijedlog zakona o dopuni zakona o budžetima u Federaciji BiH.

U obrazloženju pomenutog amandmana stoji da se njime “omogućava izvorna intencija predlagača Zakona da se omogući da gradonačelnik Grada Mostara donese Budžet za 2019. godinu zbog nepostojanja Gradskog vijeća Grada Mostara”.

Međutim, za razliku od prethodnih godina ovim amandmanom se “gradonačelnik Grada Mostara obavezuje da provede javnu raspravu i u nju uključi sve građane Grada Mostara koji će moći dostaviti sve zahtjeve i biti direktno uključeni u proces donošenja budžeta Grada Mostara za 2019. godinu.”

Osim toga, amandmanom se nalaže da “se za razliku od prethodnih godina gradonačelnik obavezuje da dostavi Izvještaj o izvršenju budžeta Parlamentu Federacije BiH za 2019. godinu”.

Obzirom na sadržaj i cilj predloženog amandmana, Istinomjer stav Lane Prlić po pitanju njenih glavnih preokupacija u Parlamentu FBiH te odnosa spram, kako je rekla “odgovornosti za trošenje desetina miliona KM građana Mostara” ocjenjuje dosljednim.

(Istinomjer.ba)

U Republici Srpskoj broj opština nije 62

Da broj opština u Republici Srpskoj nije 62 kako kaže Dodik, uvjerili smo se na zvaničnoj stranici Ministarstva uprave...

RS: Registracija firmi biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...


Nikšić protiv Nikšića

Nermin Nikšić je podsjećajući i na status na Facebooku koji je objavio Damir Nikšić “gdje se neprimjereno izražavao, ne malo - nego neprimjereno o članovima SDP-a", još sredinom februara najavio...