Ispunjeno

Podneseni zahtjevi nadležnima da se spriječi zatvaranje mostarskog udruženja “Sunce”

Mostarskom udruženju ”Sunce” koje vodi brigu o osobama sa intelektualnim i ostalim poteškoćama prijeti prestanak osnovnih aktivnosti, ali i zatvaranje, obzirom da ovo udrženje ima osigurana sredstva za rad do jula tekuće godine.

Prilikom nedavne posjete ovom udruženju Lana Prlić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH obećala je da će od resornog ministarstva tražiti da pomogne rad ovog udruženja.

Nažalost, sve bi moglo da nestane ukoliko se ne nađu potrebna sredstva koja su zaista minorna. Drug Ismet će putem inicijative u Skupštini HNK tražiti da se ovo udruženje pomogne, a ja ću kao zastupnica tražiti od Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi da se pomogne ovom udruženju i time spriječi gašenje.

Lana Prlić, 07.05.2019.

Zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanjskog kantona, Ismet Lulić (SDP) tom prilikom je najavio da će i on, u okviru svojih nadležnosti, također pokrenuti inicijativu.

Sredstva koja su potrebna za opstanak ovog udruženja su mala, stoga ću uputiti inicijativu kao zastupnik u Skupštini HNK da spriječimo zatvaranje ovog udruženja kojem svakom preporučujem da posjeti i vidi kako su oni ustvari jedna velika porodica.

Ismet Lulić, 07.05.2019.

Inače, udruženje “Sunce” trenutno broji 130 korisnika različitog stepena invaliditeta, a prema riječima direktorice istog, Erne Topuz za neke od njih udruženje vodi brigu i o “ishrani, odjeći, obući, režijama, ogrjevu i sl.”

Za njih smo uradili prevenciju deinstitucionalizacije. Raspolagali smo određenim sredstvima, dijelom od Soroša, dijelom od Ministarstva socijalne politike FBiH, a u određenoj mjeri pomagali su i kantonalna i gradska vlast. Zahvaljujući donatorima, uspjeli smo prebroditi dosadašnje brige. Nadam se da će i dalje, makar oni koji bi trebali biti nadležni, shvatiti da je krajnje neozbiljno igrati se ljudskim sudbinama.

Erna Topuz, 08.05.2019.

Kako je i najavila, Prlić je od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike zatražila da ovo ministarstvo doznači udruženju 10.000 KM kako u julu ne bi došlo do njegovog zatvaranja.

Prošle sedmice smo moj kolega Ismet Lulić, zastupnik u Skupštini HNK i ja bili u posjeti Udruženju roditelja i prijatelja osoba sa poteškoćama u razvoju “Sunce” Mostar koji već godinama rade posao institucija. Na tom sastanku smo se upoznali sa njihovim radom, korisnicima, te rekli da će ići prema nadležnim kako bi tražili pomoć i način opstanka ovog udruženja koje je za sve ove godine rada radila na dnevnom boravku, pomoći i osamostaljivanju osoba sa poteškoćama. Upravo sam danas uputila zastupničko pitanje u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH prema Vladi FBiH kao i Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

Lana Prlić, 13.05.2019.

Zastupnik u Skupštini HNK, Ismet Lulić također je pokrenuo inicijativu da se pomogne ovom udruženju. Naime, on je 21.maja tekuće godine od Vlade HNK zatražio da udruženju “Sunce” doznače iznos od 10.000 KM.

Ovim Lana Prlić i Ismet Lulić, za svoje obećanje da će tražiti od Federalnog ministarstva rada i socijalne zaštite i Vlade HNK da pomognu udruženju “Sunce” i time spriječe njegovo gašenje, od Istinomjera dobijaju ocjenu ispunjeno te ćemo pratiti da li će nadležni udovoljiti ovim zahtjevima.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!