Neispunjeno

Gradnja brze ceste “Lašva – Nević Polje” teško u 2018. godini

Federalni ministar prometa i komunikacija, Denis Lasić najavio je u januaru ove godine kako će se tokom 2018. godine, između ostalog, započeti sa brojnim radovima na izgradnji dionica brzih cesta u FBiH.

Od brzih cesta planira se izgradnja dionice Lašva – Nević polje (Lot 1) 24 km, izgradnja prve faze dionice Prača – Goražde (13 km), prve faze Mostar – Široki Brijeg (granica s Republikom Hrvatskom) 3 km, Sarajevske obilaznice Lot 3B (1,5 km) i dionica Tuzla – Žepče (5,5 km).”

Denis Lasić, 07.01.2018.

Nakon najava, Vlada FBiH započela je sa aktivnostima krajem marta. Prvo je data saglasnost na ovogodišnji plan Autocesta FBiH kojim su obuhvaćene aktivnosti i na izgradnji brzih cesta: Sarajevska zaobilazniva (LOT 3B), autocesta Tuzla – Žepče, brze ceste Lašva – Nević Polje i Prača – Goražde (tunel Hranjen) i sjeverna zaobilaznica Mostara.

Potom je na sjednici, održanoj 12. aprila, Vlada FBiH zaključila da na temelju suficita budžeta FBiH iz 2017. godine, a koji je iznosio 112,2 miliona KM, sačini Rebalans za 2018. godinu i da višak sredstava od 107 milijuna KM bude usmjeren u izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje, što su bili i zahtjevi oba doma Parlamenta FBiH.

Međutim, gradnja ceste nije počela do početka izborne kampanje za Opće izbore 2018. godine, a upravo je u septembru u punom njenom jeku u Vitezu održan sastanak na temu ubrzanja aktivnosti izgradnje dionice Vitez – Nević polje koja je dio buduće brze ceste Lašva – Travnik – Jajce.

Na sastanku kojem su prisustvovali federalni i kantonalni zvaničnici kao i predstavnici JP Autoceste Federacije BiH i Ceste Federacije BiH, izraženo je očekivanje da će Vlada i Skupština SBK donijeti adekvatne odluke te ih uputiti na Federalno ministarstvo prostornog uređenja kako bi se dobila dozvola za početak raspisivanja tendera te ostvarili uslovi za početak izgradnje pomenute dionice.

Međutim, prema onome što se može vidjeti na zvaničnoj web stranici JP Autoceste FBiH, tender za izgradnju još uvijek nije raspisan pa je teško očekivati da će se ova brza cesta početi graditi u ovoj godini jer je građevinska sezona na izmaku.

Jedini od navedenih projekata čija bi izgradnja mogla početi u ovoj godini je Sarajevska obilaznica Lot 3B, za čiju je izgradnju tender raspisan ljetos.

S obzirom da gradnja cesta koje je na početku ove godine najavio federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, nije započela u 2018. godini, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!