Neistina

Pisane potvrde o vakcinaciji u Srbiji dobili su svi vakcinisani građani BiH

Odgovarajući na pitanje zastupnice Neire Dizdarević da li se vrši evidencija vakcinisanih građana BiH, odnosno građana KS-a koji su se u Srbiji vakcinisali protiv COVID-19, ministar zdravstva KS-a Haris Vranić je odgovorio negativno, a iznio je i tvrdnju da građani nemaju pisanu potvrdu o vakcinaciji.

Foto: Youtube

Tokom hitne online sjednica Skupštine Kantona Sarajevo 30. marta, Vranić je rekao:

Ne vrši se evidencija zbog toga što je to urađeno individualnim putem i samo postoji mogućnost da se lično neko prijavi, da se lično neko prijavi da se vakciniso sa određenom vrstom vakcine da bi ga mi unijeli u sistem, što je opet nepovjerljivo. Dakle, to morate unijeti u sistem na izjavu samoga građanina da je on stvarno primio vakcinu. Mi nekih pisanih potvrda građana koji su primili vakcinu u Srbiji nemamo. Dakle, oni nemaju neke pismene potvrde pa da bi se oni prijavili u Zavod zdravstvenog osiguranja da bi se vodila evidencija i to je mislim da je to veliki minus ne samo za Kanton Sarajevo nego za cijelu državu da mi praktično ne znamo ko je vakcinisan i ko nije vakcinisan, pogotovo što se sad postavlja pitanje revakcinacije dal’ će se ona destiti ili neće se desiti jer tek nakon revakcinacije vi njega možete konačno, smatrana je osoba da je imunizirana.”

Haris Vranić, 30. 3. 2021.

Suprotno tvrdnji Harisa Vranića, građani BiH vakcinisani u Srbiji dobili su pisanu potvrdu istog dana, koja im je proslijeđena i na e-mail putem portala e-uprava. Kako bi demantovao navedenu tvrdnju, autor ovog teksta prilaže vlastite potvrde koje je dobio nakon što je primio vakcinu protiv COVID-19, 27. marta na Beogradskom sajmu – onu u hard-copy verziji, dobijenu na licu mjesta, kao i onu pristiglu putem e-maila u nedjelju, 28. marta, dan nakon vakcinacije.

Redakcija Istinomjera imala je uvid i u nekoliko drugih potvrda građana koji su vakcinisani u Republici Srbiji u proteklim danima.

Dakle, s obzirom na to da su svi građani BiH vakcinisani u Republici Srbiji dobili pisane potvrde o vakcinaciji u ovoj zemlji, Istinomjer tvrdnju Harisa Vranića da to nije bio slučaj ocjenjuje neistinitom, uz napomenu autora ovog teksta da će svoju potvrdu o vakcinaciji dati na uvid Zavodu zdravstvenog osiguranja ako to iz ove ustanove i zatraže.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!