Dosljedno

Pendeš dosljedna po pitanju predaje ANP-a

Ministrica odbrane BiH, Marina Pendeš još se februara ove godine oglasila po pitanju dostavljanja prvog bh. Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), te je pored ostalog tom prilikom navela da je “Vijeće ministara BiH organ koji utvrđuje sadržaj tog konceptualnog i planskog dokumenta” i koji “treba osigurati instrumente za njegovu implementaciju u svoj njegovoj punini, a ne samo u pojedinim segmentima i resorima”.

Kao što je javnosti već poznato, Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg 05.12.2018. godine obavijestio je javnost u Bosni i Hercegovini da je naša zemlja dobila zeleno svjetlo za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP), nakon čega je Bosni i Hercegovini upućen zahtjev za izradu i dosatavljanje prvog bh. Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), o čemu je Istinomjer već pisao.

Govoreći na konferenciji „Budućnost Bosne i Hercegovine: Kako ubrzati integracije EU i NATO?“ u januaru 2019. godine član Predsjedništva BiH, Željko Komšić istakao je da je “godišnji nacionalni plan Bosne i Hercegovine za NATO čisto tehničko pitanje”, kao i da ga “može predati izvršni organ vlasti kao što je ministar odbrane”.

Nije potrebna nova odluka Predsjedništva BiH, nije potrebna nova odluka Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nije čak potrebno ni da reaguje Vijeće ministra.

Željko Komšić, 23.01.2019.

S tim u vezi, u februaru ove godine oglasila se i ministrica Pendeš ustvrdivši da “sadržaj ANP-a nadilazi zakonske nadležnosti i odgovornosti pojedinih resornih ministarstava”, te da je “Vijeće ministara BiH organ koji utvrđuje sadržaj tog konceptualnog i planskog dokumenta”, i koji “treba osigurati instrumente za njegovu implementaciju u svoj njegovoj punini, a ne samo u pojedinim segmentima i resorima”.

Osobno ću biti počašćena, ukoliko i kada dobijem mandat i obvezu, predvoditi ili biti dio izaslanstva Bosne i Hercegovine koje će predstaviti prvi ANP BiH Vijeću Sjevernoatlantskog saveza. Na koncu, mogu samo dodati da oni koji javno pozivaju Ministricu obrane BiH da samoinicijativno u Bruxelles odnese Godišnji nacionalni program BiH ili ne razumiju procese i procedure ili namjerno dezinformiraju javnost i time nanose štetu NATO integracijskom procesu BiH.

Marina Pendeš, 14.02.2019.

Isti stav po pitanju predaje ANP-a u sjedište NATO-a u Briselu potvrđen je u saopćenju Ministarstva odbrane BiH u aprilu 2019. godine:

Prijedlog prvog ANP-a BiH bit će predmetom usuglašavanja s NATO-om, te će po njegovom odobravanju od nadležnih institucija BiH i NATO-a, ANP postati okvir za koordinirano djelovanje, podršku i pomoć NATO-a, ali i instrument za praćenje i verifikaciju procesa implementacije planskih aktivnosti.

Saopćenje Ministarstva odbrane BiH, 07.04.2019.

I u junu tekuće godine ministrica Pendeš još jednom se izjasnila po ovom pitanju, ne mijenjajući svoje ranije izrečene stavove:

Jednostranim ponašanjem ili nošenjem nekog dokumenta, a da prethodno o tome institucija kao sto je Predsjedništvo ili institucija kao što je Vijeće ministara nije donijelo zaključak, ja ne mislim da to ima ikakvog smisla.

Marina Pendeš, 10.06.2019.

S obzirom da je ministrica Pendeš u više navrata istakla da će predaju ANP izvršiti tek onda kada bude odobren od strane nadležnih institucija BiH, Istinomjer će njen stav u tom pogledu ocijeniti kao dosljedan.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!