Radi se na tome

U Opštini Stari Grad Sarajevo u toku isplata 500.000 KM za pomoć ugroženim kategorijama

Jedan od zaključaka donesenih na vanrednoj sjednici Opšinskog štaba civilne zaštite Opštine Stari Grad Sarajevo održane 15.03.2020. godine povodom pojave korona virusa bio je i onaj koji se odnosio na podjelu jednokratne pomoći ugroženim socijalnim kategorijama sa područja ove opštine.

S tim u vezi, načelnik Opštine Stari Grad Sarajevo, Ibrahim Hadžibajrić izjavio je:

Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, na osnovu svoje evidencije sačinit će spiskove najugroženijih kategorija stanovništva: penzionera, porodilja, boraca i drugih socijalno ugroženih te će im biti podijeljene jednokratne novčane naknade u cilju nabavke dezinfikacionih sredstava, lijekova i hrane.

Ibrahim Hadžibajrić, 15. mart 2020.

Navedenom odlukom pored ostalog je predviđeno da će “penzionerima, porodiljama, borcima, socijalno ugroženim i korisnicima javnih kuhinja biti podijeljeno ukupno 500.000 KM jednokratnih pomoći” te da će se “pomoć dijeliti na osnovu evidencije Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu o najugroženijim kategorijama stanovništva, te evidencije ostalih nadležnih institucija”.

S tim u vezi, kako je navedeno na zvaničnoj stranici Opštine Stari Grad Sarajevo, 21. 03. 2020. godine korisnicima javne kuhinje u toj opštini podijeljeno je po 200 KM, a u skladu sa odlukom načelnika Hadžibajrića pomenutu pomoć na kućne adrese korisnika uručili su timovi uposlenika opštine.

Napravili smo deset timova koje čine moji najbliži saradnici i sekretari mjesnih zajednica i rasporedili ih na svih 16 mjesnih zajednica u Starom Gradu, a do podne je obiđeno više od 100 korisnika. Svi su dobili novčanu pomoć od 200 KM za ono što im je neophodno: hranu, lijekove, higijenu. Od ponedjeljka nastavljamo na ovaj način. Pojačat ćemo timove i ubrzati procedure kako bismo stigli do onih najugroženijih i na licu mjesta im pomogli.

Ibrahim Hadžibajrić, 21. mart 2020.

Kako je tom prilikom i najavljeno, uplate porodiljama i demobilisanim borcima koji primaju samo egzistencijalnu naknadu počele su u ponedjeljak, 23. 03. 2020. godine i to putem žiro računa.

Nakon poduzetih aktivnosti, Istinomjer obećanju Ibrahima Hadžibajrića u vezi isplate jednokratne pomoći ugroženim kategorijama stanovništa sa područja Opštine Stari Grad Sarajevo u iznosu od 500 000 KM daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti daljnje aktivnosti u tom pravcu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!