Ispunjeno

Pomoć ugroženim kategorijama u Opštini Stari Grad nastavlja se i nastaviće se po potrebi

Jedan od zaključaka donesenih na vanrednoj sjednici Opšinskog štaba civilne zaštite Opštine Stari Grad Sarajevo održane 15. 3. 2020. godine povodom pojave korona virusa bio je i onaj koji se odnosio na podjelu jednokratne pomoći ugroženim socijalnim kategorijama sa područja ove opštine.

S tim u vezi, načelnik Opštine Stari Grad Sarajevo, Ibrahim Hadžibajrić izjavio je:

Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, na osnovu svoje evidencije sačinit će spiskove najugroženijih kategorija stanovništva: penzionera, porodilja, boraca i drugih socijalno ugroženih te će im biti podijeljene jednokratne novčane naknade u cilju nabavke dezinfikacionih sredstava, lijekova i hrane.

Ibrahim Hadžibajrić, 15. mart 2020.

Navedenom odlukom pored ostalog je predviđeno da će “penzionerima, porodiljama, borcima, socijalno ugroženim i korisnicima javnih kuhinja biti podijeljeno ukupno 500.000 KM jednokratnih pomoći”, te da će se “pomoć dijeliti na osnovu evidencije Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu o najugroženijim kategorijama stanovništva, te evidencije ostalih nadležnih institucija”.

S tim u vezi, kako je navedeno na zvaničnoj stranici Opštine Stari Grad Sarajevo, 21. 3. 2020. godine korisnicima javne kuhinje u toj opštini podijeljeno je po 200 KM, a u skladu sa odlukom načelnika Hadžibajrića pomenutu pomoć na kućne adrese korisnika uručili su timovi uposlenika opštine.

Napravili smo deset timova koje čine moji najbliži saradnici i sekretari mjesnih zajednica i rasporedili ih na svih 16 mjesnih zajednica u Starom Gradu, a do podne je obiđeno više od 100 korisnika. Svi su dobili novčanu pomoć od 200 KM za ono što im je neophodno: hranu, lijekove, higijenu. Od ponedjeljka nastavljamo na ovaj način. Pojačat ćemo timove i ubrzati procedure kako bismo stigli do onih najugroženijih i na licu mjesta im pomogli.

Ibrahim Hadžibajrić, 21. mart 2020.

Kako je tom prilikom i najavljeno, uplate porodiljama i demobilisanim borcima koji primaju samo egzistencijalnu naknadu počele su u ponedjeljak, 23. 3. 2020. godine i to putem žiro računa.

Na upit Istinomjera upućen 19. 5. 2020. godine da nam se dostave informacija da li je podjela sredstava navedenim kategorijama okončana te ako nije, u kojem iznosu je to do sada urađeno, iz Službe za odnose sa javnošću Opštine Stari Grad Sarajevo 29. 5. 2020. godine stigao je odgovor koji prenosimo u cjelosti:

Odlukom o odobrenju korištenja sredstava iz Budžeta i sredstava posebne naknade zbog proglašenja prirodne i druge nesreće zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti uzrokovane virusom korona na području općine Stari Grad Sarajevo, Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu prebačena su sredstva u iznosu od 400.000 KM. Ova služba izvršila je podjelu novčanih sredstava sljedećim kategorijama:

  • socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva, što podrazumijeva porodice bez primanja, višečlane porodice, porodice čiji članovi imaju teška oboljenja ili djecu sa posebnim potrebama
  • korisnicima javnih kuhinja iz općine Stari Grad, a koji su evidentirani na osnovu spiskova i rješenja koje je izdao Centar za socijalni rad Stari Grad
  • porodiljama koje su NEZAPOSLENE i primaju samo simboličnu naknadu od Kantona
  • demobilisanim borcima koji su korisnici egzistencijalnog dodatka i koji nemaju nikakvih primanja

Ovim kategorijama dosad je ukupno isplaćeno 117.200 KM. Također, Štab civilne zaštite je donio odluku o izdvajanju 5.000 KM za potrebe Crvenog križa Stari Grad i 2.500 KM za Vrhbosansku nadbiskupiju za nabavku higijenskih paketa.

Dakle, od prenesenih sredstava u iznosu od 400.000 KM Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, ukupno je dosad fizičkim i pravnim licima isplaćeno 124.700 KM.

Preostali iznos sredstava nalazi se na računu Općine Stari Grad. Utrošku sredstva pristupa se krajnje razumno i racionalno, na način da se na posljedice korona virusa gleda dugoročno. To znači da će Štab civilne zaštite pratiti stanje na terenu, te će se ova sredstva raspoređivati samo ukoliko bude potrebe za tim, a što je nemoguće predvidjeti s obzirom da u ovom momentu niko ne zna da li će virus biti zaustavljen ili će doći do ponovnog širenja.

S obzirom da u vašem pitanju spominjete iznos od 500.000 KM, dužni smo pojasniti da se do ovog iznosa došlo zbirom 400.000 KM sredstava Civilne zaštite i 100.000 KM redovnih davanja putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu. U prethodnom odgovoru pojasnili smo koliko je sredstava dosad podijeljeno.

Služba za odnose sa javnošću Opštine Stari Grad Sarajevo, 29. maj 2020.

Nakon poduzetih aktivnosti, Istinomjer obećanju Ibrahima Hadžibajrića u vezi isplate jednokratne pomoći ugroženim kategorijama stanovništa sa područja Opštine Stari Grad Sarajevo u iznosu od 500 000 KM daje ocjenu ispunjeno, te ćemo nastaviti pratiti daljnje aktivnosti u tom pravcu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!