Analize

Općina Neum: Treća godina mandata načelnika Dragana Jurkovića

Tokom tri godine mandata načelnika Općine Neum Dragana Jurkovića nastavljene su aktivnosti na realizaciji obećanja iz njegovog predizbornog programa za Lokalne izbore 2020. godine, a zabilježeno je i nekoliko novih u potpunosti ispunjenih obećanja.

Izvor: Neum.online

Načelnik Općine Neum Dragan Jurković dao je 63 obećanja u svom programu uoči Lokalnih izbora 2020. godine, a od toga je tokom tri godine mandata ispunjeno devet. Neka od njih su “Osnivanje mjesnih zajednica” te “Izgradnja kanalizacijskog sustava Komarna – Neum – Malostonski kanal”.

U općini Neum je krajem oktobra 2023. godine osnovano šest mjesnih zajednica, i to: Neum I, Neum II, Stari Neum, Gradac, Hutovo i Hrasno. Izbori za povjerenstva mjesnih zajednica održani su u oktobru 2023. godine.

Nakon tri godine mandata načelnika Jurkovića, ispunjavanje 15 obećanja je u progresu, a neka od njih su “Završetak uređenja neumskih staza i šetnica”, “Rješavanje problema oborinskih voda” te “Nastavak poticanja i financiranja kulturnih i sportskih događanja”.

U budžetu Općine Neum za 2023. godinu za rekonstrukciju i sanaciju postojećih ulica planirano je 400.000 KM, od čega 100.000 KM za uređenje Ulice Domovinskog rata i Ulice Neumske bojne; 200.000 KM za Ulicu don Stjepana Batinovića te 180.000 KM za Dalmatinsku ulicu.

Za odvodnju površinskih voda s prometnica putem oborinske kanalizacije u budžetu Općine Neum za 2023. godinu planirano je 150.000 KM, a tekuća potpora za održavanje i izgradnju kanalizacijskog sustava Mareco planirana je u iznosu od 230.000 KM. Kako je u junu 2023. godine saopćeno iz Općine Neum, JP Mareco izvršilo je priključenje većeg broja objekata, njih oko 85%, na novu kanalizacijsku mrežu u Dalmatinskoj ulici, a preostalih 15% objekata još nije spojeno jer njihovi vlasnici nemaju stalno boravište na području općine Neum.

U februaru 2023. godine započela je izgradnja kanalizacijske mreže u Dalmatinskoj ulici, a radovi u ovoj ulici završeni su početkom juna 2023. godine.

Općina Neum nastavila je poticaj i finansiranje kulturnih i sportskih događaja u ovoj lokalnoj zajednici. Tako je u budžetu Općine Neum za 2023. godine za kulturu (javni natječaj) planirano 140.000 KM, za potrebe rada Športskog centra 105.000 KM, a za sport (javni natječaj) 150.000 KM.

U martu 2023. godine Općina Neum objavila je Javni poziv za dodjelu sredstava tekućih grantova nevladinim i neprofitnim organizacijama, a projekti su se trebali odnositi na neke od oblasti kulture i sporta. I u 2023. godini, kao i u prethodne dvije, održana je manifestacija “Neumsko ljeto”, tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija pod nazivom “Ivanjski krijesovi” te manifestacija večeri hrvatskog folklora ”Oj, kamenu rodni moj”. Sredinom novembra 2023. godine Općina Neum objavila je Javni poziv za zakup kućica za “Advent u Neumu 2023”, koji će se održati od 21.12. 2023. godine do 31.12.2023. godine na lokalitetu spomen-obilježje kod križa.

Neka od 25 obećanja koja su dobila ocjenu započeto ona su o povećanju transparentnosti, pružanju pravne i savjetodavne pomoći braniteljima, kao i uređenju lokalnih cesta u zaleđu.

Među obećanjima iz predizbornog programa načelnika Općine Neum Dragana Jurkovića na kojima nisu zabilježene aktivnosti ni tokom treće godine mandata jesu izgradnja i uspostava gradske tržnice, završetak Ulice Stjepana Radića, osnivanje centra za socijalnu skrb te osiguranje prikladnog prostora za Gradsku knjižnicu.

Od ukupno 63 obećanja iz predizbornog programa načelnika Općine Neum Dragana Jurkovića, u toku tri godine mandata zabilježene su aktivnosti na 40 obećanja, što znači da su aktivnosti započete ili u progresu na preko 63% datih obećanja. U tri godine mandata načelnika Jurkovića ispunjeno je devet obećanja (14,28%) a ocjenu nije započeto još uvijek ima 14 obećanja (22,2%).

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!