Neispunjeno

Nova zgrada Općine Neum nije izgrađena do kraja 2023. godine

Općina Neum objavila je u maju 2022. godine tender za izgradnju nove zgrade, a ugovor za izgradnju potpisan je u novembru iste godine. Iako je načelnik Općine Neum Dragan Jurković više puta tokom godine davao rok za završetak radova, do kraja 2023. godine izgradnja zgrade Općine Neum nije realizovana.

Screenshot: Općina Neum

U augustu 2023. godine, u intervjuu za portal Hercegovina.info, načelnik Općine Neum Dragan Jurković dao je rok za završetak izgradnje nove zgrade Općine “do kraja godine”.

Ta izgradnja se čekala 45 godina, radovi su u punom jeku i nadam se do kraja godine da ćemo imati i to završeno i preseliti u novu zgradu Općine.

Dragan Jurković, 7.8.2023.

Jurković je prethodno u toku godine više puta najavio rok za završetak izgradnje nove zgrade Općine Neum.

Nakon što su početkom februara 2023. godine na temelje nove zgrade stavljeni prvi slojevi podnog betona, Jurković je izjavio da se potpuni završetak izgradnje zgrade očekuje najkasnije do septembra.

Da bi radovi trebali “najkasnije do kraja godine biti završeni”, rekao je prvobitno u januaru 2023. godine, kada je izgradnja nove općinske zgrade započela.

Općina Neum objavila je u maju 2022. godine tender za izgradnju svoje poslovne zgrade, a vrijednost radova bez PDV-a iznosila je 2,2 miliona KM. Ugovor za izgradnju nove zgrade Općine Neum potpisan je u novembru 2022. godine u vrijednosti nešto višoj od tri miliona KM s firmom Građevinar d.o.o. Mostar. Glavni projekat za zgradu Općine Neum radila je firma DIS inženjering d.o.o. Neum.

Izgradnja nove općinske zgrade počela je početkom 2023. godine te, iako je po ugovoru navedeno da je rok za završetak radova 180 dana od početka izgradnje, kako je zabilježio portal Bljesak krajem januara 2023. godine, “datumi oko početka i završetka radova nisu navedeni na oglasnoj ploči koja se nalazi na gradilištu”. Prethodno je, krajem decembra 2022. godine, srušena dotadašnja općinska zgrada, nakon što je nekoliko dana ranije dio općinskih službi privremeno preselio.

S obzirom na to da izgradnja nove zgrade Općine Neum, unatoč mnogim najavama, nije završena do kraja 2023. godine, Istinomjer obećanje Dragana Jurkovića ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!