Ispunjeno

Općina Centar obezbijedila prostor za “Spomen sobu za ubijenu djecu Sarajeva”

Načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić je u martu 2019. godine izjavio da će prostor za realizaciju projekta “Spomen soba za ubijenu djecu Sarajeva” biti obezbjeđen u ulici Džidžikovac.

S tim u vezi, Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. godine, u ime udruženja je tokom 2018. godine uputio molbu Općini Centar da im se ustupi prostor za “Spomen sobu za ubijenu djecu Sarajeva”.

Radi se o otvaranju spomen sobe i siguran sam da će načelnik ispuniti obećanje i da ćemo zajedno uspjeti realizovati ovaj projekat. Ova spomen soba će biti poseban projekat od historijskog značaja njegujući uspomenu na ubijenu djecu i govoreći istinu o dešavanjima tokom proteklog rata kao i edukativnog značaja gdje će budući naraštaji školaraca i studenata moći saznati nešto više o opsadi grada. Također je značajno da prostor u kojem će biti smještena spomen soba bude u blizini spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u Velikom parku.

Fikret Grabovica, 18.06.2018.

Ajnadžić je na sastanku sa predstavnicima boračkih organizacija sa područja Općine Centar, održanom u februaru ove godine, izjavio da je prihvatio molbu ovog Udruženja, te da su u toku aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, nakon čega bi se prostorije mogle koristiti u pomenutu svrhu.

Čim riješimo pravne odnose u vezi s tim općinskim prostorijama, koje se sada koriste kao restoran, voljan sam pokrenuti proceduru formiranja ove spomen sobe.

Nedžad Ajnadžić, 01.02.2019.

Na sastanku sa Grabovicom održanom 21. marta, načelnik Ajnadžić je najavio naredne korake u pravcu ispunjenja svog obećanja:

Prihvatili smo inicijativu da se u Ulici Džidžikovac napravi spomen soba posvećena ubijenoj djeci Sarajeva tokom opsade grada i agresije na BiH i u proteklom periodu smo rješavali imovinsko – pravne odnose. Obećanje koje smo dali Udruženju da ćemo osigurati prostor za Spomen sobu za ubijenu djecu Sarajeva ćemo ispuniti.

Nedžad Ajnadžić, 21.03.2019.

Nakon prihvatanja inicijative, poduzete su aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, te su pomenute prostorije vraćene u posjed Općine, što je za Istinomjer potvrđeno iz Službe za informisanje Općine Centar:

Ovim putem vas obavještavam da je Općina Centar u prethodnom periodu od marta mjeseca uspjela vratiti u posjed prostorije u ulici Džidžikovac 3. Komisija za poslovne prostorije je na svojoj zadnjoj sjednici razmatrala zahtjev Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva ’92 – ’95 godine za dodjelu ovog prostora u svrhu realizacije projekta Spomen sobe za ubijenu djecu Sarajeva, zahtjev ocjenila opravdanim i prijedlog Odluke je upućen prema Općinskom vijeću, koje će na narednoj sjednici donijeti konačnu Odluku.

Služba za informisanje Općine Centar, 10.06.2019.

S tim u vezi OV Općine Centar je na sjednici održanoj 27. juna 2019. godine donijelo odluku o ustupanju pomenutih prostorija Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva čime su stvoreni uslovi za realizaciju ovog projekta.

Općinsko vijeće je donijelo odluku da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u dvogodišnji zakup poslovne prostorije u ulici Džidžikovac 3 (površine 74 m2, sa mjesečnim iznosom zakupnine od 1 KM/m2) Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 – 1995. gdje će biti smještena spomen soba posvećena ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Saopćenje, Općina Centar, 28.06.2019.

S obzirom da je Općina Centar ustupila prostorije u ulici Džidžikovac 3 za “Spomen sobu za ubijenu djecu Sarajeva” Istinomjer će načelniku Nedžadu Ajnadžiću dati ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!