Općina Centar obećala prostor za “Spomen sobu za ubijenu djecu Sarajeva”

Načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić marta 2019. godine izjavio je da će prostor za realizaciju projekta “Spomen soba za ubijenu djecu Sarajeva” biti obezbjeđen u ulici Džidžikovac.

S tim u vezi, Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. godine, u ime udruženja je tokom 2018. godine uputio molbu Općini Centar da im se ustupi prostor za “Spomen sobu za ubijenu djecu Sarajeva”.

Radi se o otvaranju spomen sobe i siguran sam da će načelnik ispuniti obećanje i da ćemo zajedno uspjeti realizovati ovaj projekat. Ova spomen soba će biti poseban projekat od historijskog značaja njegujući uspomenu na ubijenu djecu i govoreći istinu o dešavanjima tokom proteklog rata kao i edukativnog značaja gdje će budući naraštaji školaraca i studenata moći saznati nešto više o opsadi grada. Također je značajno da prostor u kojem će biti smještena spomen soba bude u blizini spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u Velikom parku.

Fikret Grabovica, 18.06.2018.

Ajnadžić je na sastanku sa predstavnicima boračkih organizacija sa područja Općine Centar, održanom u februaru ove godine, izjavio da je prihvatio molbu ovog Udruženja, te da su u toku aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, nakon čega bi se prostorije mogle koristiti u pomenutu svrhu.

Čim riješimo pravne odnose u vezi s tim općinskim prostorijama, koje se sada koriste kao restoran, voljan sam pokrenuti proceduru formiranja ove spomen sobe.

Nedžad Ajnadžić, 01.02.2019.

Na sastanku sa Grabovicom održanom 21. marta, načelnik Ajnadžić je najavio naredne korake u pravcu ispunjenja svog obećanja:

Prihvatili smo inicijativu da se u Ulici Džidžikovac napravi spomen soba posvećena ubijenoj djeci Sarajeva tokom opsade grada i agresije na BiH i u proteklom periodu smo rješavali imovinsko – pravne odnose. Obećanje koje smo dali Udruženju da ćemo osigurati prostor za Spomen sobu za ubijenu djecu Sarajeva ćemo ispuniti.

Nedžad Ajnadžić, 21.03.2019.

Nakon prihvatanja inicijative, poduzete su aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, te su pomenute prostorije vraćene u posjed Općine, što je za Istinomjer potvrđeno iz Službe za informisanje Općine Centar:

“Ovim putem vas obavještavam da je Općina Centar u prethodnom periodu od marta mjeseca uspjela vratiti u posjed prostorije u ulici Džidžikovac 3. Komisija za poslovne prostorije je na svojoj zadnjoj sjednici razmatrala zahtjev Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva ’92 – ’95 godine za dodjelu ovog prostora u svrhu realizacije projekta Spomen sobe za ubijenu djecu Sarajeva, zahtjev ocjenila opravdanim i prijedlog Odluke je upućen prema Općinskom vijeću, koje će na narednoj sjednici donijeti konačnu Odluku.”

Služba za informisanje Općine Centar, 10.06.2019.

Istinomjer će načelniku Nedžadu Ajnadžiću za obećanje da će Općina ustupiti prostorije za “Spomen sobu za ubijenu djecu Sarajeva” dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo do kraja pratiti aktivnosti Općine Cetnar u tom pravcu.

(Istinomjer.ba)

Iako je “prošlo vrijeme nametanja odluka”, Ujedinjena Srpska “apelovala” i “molila” PIC

Uoči sjednice Političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) održane 17. i 18. 06. 2019. godine u...

Osigurane neophodne saglasnosti za izgradnju velikog dječijeg igrališta u Aleji ambasadora

Na Darivi, u Aleji ambasadora uskoro bi mogla početi izgradnja velikog dječijeg igrališta simboličnog naziva “Igralište prijateljstva” čiju je izgradnju Općina Stari Grad najavila krajem prošle...Do kraja godine završetak prve faze izgradnje krematorija u Vlakovu?

Izgradnja krematorija na sarajevskom gradskom groblju “Vlakovo” najavljivana je još 2017. godine o čemu je Istinomjer imao priliku pisati. Novo obećanje s tim u vezi stiglo je krajem 2018. godine od...