Općina Centar obećala prostor za “Spomen sobu za ubijenu djecu Sarajeva”

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić izjavio je da će prostor za realizaciju projekta “Spomen soba za ubijenu djecu Sarajeva” biti obezbjeđen u ulici Džidžikovac.

Naime, Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. godine, u ime udruženja je tokom 2018. godine uputio molbu Općini Centar da im se ustupi prostor za “Spomen sobu za ubijenu djecu Sarajeva”.

Radi se o otvaranju spomen sobe i siguran sam da će načelnik ispuniti obećanje i da ćemo zajedno uspjeti realizovati ovaj projekat. Ova spomen soba će biti poseban projekat od historijskog značaja njegujući uspomenu na ubijenu djecu i govoreći istinu o dešavanjima tokom proteklog rata kao i edukativnog značaja gdje će budući naraštaji školaraca i studenata moći saznati nešto više o opsadi grada. Također je značajno da prostor u kojem će biti smještena spomen soba bude u blizini spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u Velikom parku.

Fikret Grabovica, 18.06.2018.

 

Ajnadžić je na sastanku sa predstavnicima boračkih organizacija sa područja Općine Centar, održanom u februaru ove godine, izjavio da je prihvatio molbu ovog Udruženja, te da su u toku aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, nakon čega bi se prostorije mogle koristiti u pomenutu svrhu.

Čim riješimo pravne odnose u vezi s tim općinskim prostorijama, koje se sada koriste kao restoran, voljan sam pokrenuti proceduru formiranja ove spomen sobe.

Nedžad Ajnadžić, 01.02.2019.

 

Na sastanku sa Grabovicom održanom 21. Marta, načelnik Ajnadžić je najavio naredne korake u pravcu ispunjenja svog obećanja:

Prihvatili smo inicijativu da se u Ulici Džidžikovac napravi spomen soba posvećena ubijenoj djeci Sarajeva tokom opsade grada i agresije na BiH i u proteklom periodu smo rješavali imovinsko – pravne odnose. Obećanje koje smo dali Udruženju da ćemo osigurati prostor za Spomen sobu za ubijenu djecu Sarajeva ćemo ispuniti.

Nedžad Ajnadžić, 21.03.2019.

 

Istinomjer će pratiti da li će Općina Centar u narednom periodu zvanično ustupiti prostor za “Spomen sobu za ubijenu djecu Sarajeva”.

(Istinomjer.ba)

Uskoro potpisivanje ugovora o gradnji poddionice Vranduk – Ponirak na autoputu A1

Nakon što je kompanija Autoceste FBiH odabrala najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju autoputa A1 od Zenice prema sjeveru...

Od naredne godine novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj?

Ministrica finansija Republike Srpske, Zora Vidović najavila je da će naredne godine biti uspostavljen novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj. U okviru panela “Digitalizacija poreskog...Hoće li biti riješen problem raskrsnice u naselju Ramići?

Zbog, kako se navodi, dešavanja većeg broja saobraćajnih nesreća na raskrsnici koja se nalazi na magistralnom putu Banjaluka - Prijedor i putevima prema naseljima Dragočaj i Ramići, gradonačelnik...