Obnovljen nekadašnji Dom pionira “Boško Buha”

Da će se što “prije pristupiti sanaciji nekadašnjeg Doma pionira “Boško Buha” na Grbavici, čuli smo od načelnika Općine Novo Sarajevo, Nedžada Koldže još davne 2007. godine. Ipak, realizacija ovog projekta, tek nekoliko godina kasnije, uvrštena je u Integriranu razvojnu Strategiju ove općine za period 2014.-2023.

Tokom prošle godine intenzivirani su radovi na izgradnji, a dugogodišnji zastoj na realizaciji ovog projekta pravdan je “komplikovanim procedurama” i “sukubom nadležnosti”.

Prije nešto više od godinu dana načelnik Koldžo je rekao da se “uskoro očekuje završetak izgradnje nekadašnjeg centra “Boško Buha” – Dječija kuća”, koji je tokom rata bio u potpunosti devastiran.

Radovi na izgradnji “Dječije kuće” intenzivirani su tokom 2018. godine, a  početom 2019 godine saopšteno je da je “u toku  izvođenje finalnih građevinsko-zanatskih radova”, te da će “Dječija kuća” uskoro biti na raspolaganju svojim korisnicima.

Završetak svih radova se očekuje u narednom periodu nakon čega će biti pokrenuta procedura tehničkog prijema i pribavljanja odobrenja za upotrebu.

Općina Novo Sarajevo, 10.01.2019.

„Dječija kuća“ Novo Sarajevo na Grbavici svečano je otvorena 25.03.2019. godine.

Sve je izgledalo kao nemoguća misija na samom početku zbog komplikovanih procedura i izmiješanih nadležnosti, ali smo ustrajali u svojoj odlučnosti da djeci vratimo ovo mjesto. Objekat je bio potpuno devastiran, ali uspjeli smo ga obnoviti i danas imamo Dječiju kuću.

Nedžad Koldžo, 25.03.2019.

Za izgradnju ovog višenamjenskog objekta koji se sastoji od multifunkcionalne sale sa pozornicom za koncerte, predstave i filmske projekcije, internet-kafe kluba, sale za održavanje predavanja i promocija, prostora za organizovanje sekcija i kurseva, biblioteka i čitaonica i dr., iz općinskog budžeta izdvojeno je 2.000.000 KM, a isti će se koristiti za organizovanje izložbi, priredbi i sličnih manifestacija.

Za realizaciju obećanja o izgradnji “Dječije kuće” Općina Novo Sarajevo, na čelu sa načelnikom Nedžadom Koldžom od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Još nije formirano zajedničko operativno tijelo BiH i Turske za pitanja prometa i infrastrukture

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić održao je u maju ove godine bilateralni...

Prihvaćen zajam za nabavku novih trolejbusa

Prezentirajući bosanskohercegovačkoj javnosti aktivnosti i rezultate Vlade Kantona Sarajevo (KS) u prvih 100 dana njenog rada, premijer Vlade KS, Edin Forto između ostalog je najavio “kupovinu 20...Slijedi faza izgradnje vertikalne konstrukcije otvorenih bazena na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015. godine, govoreći o planovima za naredni period, pored ostalog najavio i početak...