Neispunjeno

Objekti za smještaj migranata u Sarajevu i Tuzli nisu spremni dočekali zimu

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić izjavio je u novembru ove godine da je pripremljen program “sa mjerama za koje smatra da bi bile vrlo efikasne u odnosu prema ilegalnim migracijama”, najavljujući pri tom i opremanje objekata na području Tuzlanskog i Sarajevskog Kantona u koje će biti smješteni migranti tokom zimskog perioda.

Ali dolazi zima i ta stvar nas prisiljava da prihvatimo nešto s čim se ja osobno ne slažem. Razgovarali smo sa Vladom FBiH, dobili smo dva objekta, jedan na području Tuzlanskog kantona i jedan na području Kantona Sarajevo. Riječ je o kasarni u Blažuju i o jednoj kasarni na teritoriji Tuzlanskog kantona. Očekujemo da budemo uvedeni u posjed od strane onih koji su nam dodijelili te kasarne. Čim uđemo u posjed, mi ćemo opremiti te objekte i oni će biti sa humanitarnog i svakog drugog aspekta pripremljeni da se u njima može boraviti u toku zimskog perioda.

Denis Zvizdić, 14.11.2019.

Početkom decembra ove godine, ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić rekao je da će “za dvadesetak dana u kasarnu Blažuj biti smješteni prvi migranti”. Premještaj migranata u Blažuj nije se desio u najavljenom roku, o čemu je Istinomjer također pisao.

Prema posljednjim informacijama sa terena, još uvijek se radi na osposobljavanju kasarne Blažuj, odnosno na “proširenju kampa”. Novinarima je inače zabranjen ulaz u unutrašnjost migrantskog kampa u Blažuju, a reporterske ekipe uspjele su jedino zabilježiti radove u vanjskom dijelu kasarne.

Kada je u pitanju druga predložena lokacija, odnosno bivša kasarna u Ljubačama u naselju smještenom između Tuzle i Živinica, tu je situacija nešto složenija. Naime, nakon upozorenja da je prostor koji je predložen za smještaj migranata miniran, iz Centra za uklanjanje mina (BHMAC), kako je saopćeno “čekaju upute vlasti”. Direktor BHMAC-a, Saša Obradović potvrdio je, krajem novembra ove godine, da je područje bivše kasarne minirano.

Moguće je da postoji od ograde ili oko kasarne nekih naznaka za mine, ali o tome će se, ponavljam, očitovati BHMAC. Vlada FBiH je stanovišta da se taj prostor kao neperspektivna vojna imovina dodijeli Vijeću ministara BiH za ove namjene. Na tom prostoru ima određeni dio minske situacije i u pregovorima smo sa FUCZ-om da uđemo u deminiranje te lokacije. Čekamo Vladu FBiH i Krizni štab Savjeta ministara koji će nam dati uputstva da li možemo ući u deminiranje.

Saša Obradović, Direktor BHMAC-a, 20.11.2019.

Kada je u pitanju ova lokacija resorni ministar, Dragan Mektić rekao je početkom decembra da nadležni ne rade na osposobljavanju ovog objekta za prihvat migranata.

Hitno rješavamo ovo pitanje Blažuja, a imamo i tu drugu lokaciju, Ljubače kod Tuzle, mada se trenutno nemamo vremena bavit tim, i razvlačit svoje snage i na tu kasarnu. Idemo isključivo na to da u što kraćem roku riješimo pitanje Blažuja i da te migrante prebacimo u Blažuj.

Dragan Mektić, 05.12.2019.

Istog dana, i iz Vlade Federacije BiH je saopćeno da kasarna Ljubače kod Tuzle više ne dolazi u obzir kao lokacija za smještaj migranata jer je naknadno utvrđeno da je ovaj objekt, osim što je miniran, ranije “javnim pozivom dodjeljen na korištenje u periodu od deset godina”.

Da li je Blažuj zaista spreman- nije. Ali zaista nismo imali izbora. Da li je onako dobar kakav će biti do kraja godine, odgovor je nije.

Peter Van der Auweraert, šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH, 11.12.2019.

S obzirom da smještajni kapaciteti za prihvat i zbrinjavanje migranata u Sarajevu i Tuzli nisu osigurani kako je to najavljeno, niti su zadovoljeni osnovni humanitarni aspekti, a zima je kalendarski nastupila, Istinomjer će obećanju Denisa Zvizdića iz novembra ove godine dati ocjenu neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!