Objekti za smještaj migranata biće “sa humanitarnog i svakog drugog aspekta pripremljeni”?

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić nedavno je izjavio da je pripremljen program “sa mjerama za koje smatra da bi bile vrlo efikasne u odnosu prema ilegalnim migracijama”, najavljujući pri tom i opremanje objekata na području Tuzlanskog i Sarajevskog Kantona u koje će biti smješteni migranti tokom nadolazećeg zimskog perioda.

Ali dolazi zima i ta stvar nas prisiljava da prihvatimo nešto s čim se ja osobno ne slažem. Razgovarali smo sa Vladom FBiH, dobili smo dva objekta, jedan na području Tuzlanskog kantona i jedan na području Kantona Sarajevo. Riječ je o kasarni u Blažuju i o jednoj kasarni na teritoriji Tuzlanskog kantona. Očekujemo da budemo uvedeni u posjed od strane onih koji su nam dodijelili te kasarne. Čim uđemo u posjed, mi ćemo opremiti te objekte i oni će biti sa humanitarnog i svakog drugog aspekta pripremljeni da se u njima može boraviti u toku zimskog perioda.

Denis Zvizdić, 14.11.2019.

Početkom decembra ove godine, ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić rekao je da će “za dvadesetak dana u kasarnu Blažuj biti smješteni prvi migranti”.

Već smo ušli u posjed te kasarne, potrebno je završiti adaptacije, građevinske radove i očekujem da će za 20 do mjesec dana da počne primati prve migrante. Naš prioritet je da zatvorimo divlji kamp Vučjak.

Dragan Mektić, 01.12.2019.

Kada je u pitanju druga predložena lokacija, odnosno bivša kasarna u Ljubačama u naselju smještenom između Tuzle i Živinica, tu je situacija nešto složenija. Naime, nakon upozorenja da je prostor koji je predložen za smještaj migranata miniran, iz Centra za uklanjanje mina (BHMAC), kako je saopćeno “čekaju upute vlasti”. Direktor BHMAC-a, Saša Obradović potvrdio da je područje bivše kasarne minirano.

Moguće je da postoji od ograde ili oko kasarne nekih naznaka za mine, ali o tome će se, ponavljam, očitovati BHMAC. Vlada FBiH je stanovišta da se taj prostor kao neperspektivna vojna imovina dodijeli Vijeću ministara BiH za ove namjene. Na tom prostoru ima određeni dio minske situacije i u pregovorima smo sa FUCZ-om da uđemo u deminiranje te lokacije. Čekamo Vladu FBiH i Krizni štab Savjeta ministara koji će nam dati uputstva da li možemo ući u deminiranje.

Saša Obradović, Direktor BHMAC-a, 20.11.2019.

S obzirom da se o novim smještajnim kapacitetima za prihvat i zbrinjavanje migranata uoči nadolazeće zime još uvijek razgovara, a osposobljavanje objekata teče sporo, podsjećamo na prošlogodišnja kašnjenja i neispunjena obećanja u pogledu osposobljavanja prihvatnih centara o kojima je Istinomjer pisao.

Za dosadašnje aktivnosti na osposobljavanju jedne od lokacija, odnosno kasarne u Blažuju, Istinomjer obećanju Denisa Zvizdića daje ocjenu radi se na tome te ćemo i dalje pratiti da li će uskoro biti opremljeni pomenuti objekti za smještaj migranata u Tuzli i Sarajevu.

 

(Istinomjer.ba)

Vlada RS donijela uredbu o uspostavi Registra podsticaja

Premijer Republike Srpske (RS), Radovan Višković je podnoseći svoj ekspoze pred poslanicima Narodne skupštine RS...

Rekonstrukcija javne rasvjete na području Grada Bihaća

Druga faza projekta “Zeleni ekonomski razvoj“ podrazumijevala je rekonstrukciju dotrajale javne rasvjete i uvođenje nove LED rasvjete na čitavom području grada Bihaća, s ciljem postizanja energetske...


Radovi na poddionici Buna-Počitelj odvijaju se “zadovoljavajućom dinamikom”

Polovinom maja 2018. godine, od strane Adnana Terzića, direktora JP Autoceste d.o.o. Mostar kao investitora, direktora Hering d.d. Široki Brijeg, Ladislava Bevande kao izvođača radova, te Denisa...