Odgođeno izmještanje migranata iz kampa Vučjak

Početkom decembra ove godine ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić rekao je da će “za dvadesetak dana u kasarnu Blažuj biti smješteni prvi migranti”. Nekoliko dana kasnije saopćeno je da će transport migranata početi ranije.

Hitno rješavamo ovo pitanje Blažuja, a imamo i tu drugu lokaciju, Ljubače kod Tuzle, mada se trenutno nemamo vremena bavit tim, i razvlačit svoje snage i na tu kasarnu. Idemo isključivo na to da u što kraćem roku riješimo pitanje Blažuja i da te migrante prebacimo u Blažuj.

Dragan Mektić, 05.12.2019.

Mektić je tada najavio da će transport migranata početi već narednog dana, odnosno 6. decembra kako bi se migranti “privremeno smjestili” u centre Miral, Bira i Ušivak, a “kako bi se skolonili od hladnoće dok Blažuj ne bude spreman”. Kada je upitanju kasarna Ušivak, nadomak Sarajeva, nadležni su odmah reagovali rekavši da “nemaju kapacitet za prijem novih migranata”.

Zatim je, dan kasnije, nakon sastanka Dragana Mektića i premijera USK, Mustafe Ružnića saopćeno da je “postignut dogovor”, i da će transport “migranata iz Vučjak početi u ponedjeljak”, odnosno 9. decembra.

Radimo intenzivno na opremanju kasarne u Blažuju i ona će vrlo brzo biti spremna. Do kraja sljedeće sedmice Vučjak će biti zatvoren. Imamo i plan za migrante smještene u Miralu i Biri da ih izmjestimo van USK. Napravit ćemo veći tranzitni centar kako bismo oslobodili urbanu sredinu i omogućili funkcionisanje lokalne zajednice.

Dragan Mektić, 06.12.2019.

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) je potvrđeno da je odgođeno premještanje migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća, koje je bilo planirano za 09. decembar ove godine, a prema informacijama sa terena pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i danas dovoze migrante u neuslovni kamp Vučjak kod Bihaća (VIDEO).

Kada će do toga doći, još uvijek nemam zvaničnu informaciju.

Peter Van der Auweraert, šef misije IOM-a, 08.12.2019.

Podsjećamo, i prošle godine smo svjedočili skoro istim problemima, o čemu je Istinomjer također pisao.

Obzirom da se transportovanje migranata iz kampa Vučjak nije desilo 09.12.2019. godine kako je to najavljeno, Istinomjer će u tom smislu obećanju Dragana Mektića dati ocjenu neispunjeno, te ćemo nastaviti pratiti dešavanja u vezi premještanja migranata iz kampa Vučjak.

 

(Istinomjer.ba)

Funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje uslovljeno entitetskim glasanjem

Demokratska fronta (DF) pokrenula je inicijativu kojom od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH)...

Društveni dom u Mišinom hanu u novom ruhu

U skladu sa najavom gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića iz maja ove godine, obnova društvenog doma u Mišinom hanu započela je 18. septembra 2019. godine. Sada se rade projekti sanacije...Zakon o električnoj energiji RS nije usvojen “u najkraćem mogućem roku”

Prilikom podnošenja svog ekspozea pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), premijer ovog entiteta, Radovan Višković najavio je kako će novi Zakon o električnoj energiji RS biti...