Ispunjeno

Objavljen javni poziv za pokretanje startup poslovnih subjekata

Gostujući u emisiji “Ljetna špica” na TVSA 13.7.2021. godine, ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić najavio je skoro objavljivanje javnog poziva za pokretanje startup poslovnih subjekata.

Fotografija: Vlada KS

Delić je tom prilikom ustvrdio da je za tu namjenu izdvojeno 1.300.000 KM, te da će uskoro biti objavljen poziv za podnošenje prijava za ovaj program..

Od jedanaest programa ostao nam je još jedan program, program za start up-e, koji ćemo objaviti u narednih 10-15 dana.

Adnan Delić, 13.7.2021.

Podsjećamo, Istinomjer je ranije ispunjenim i ispunjenim sa zakašnjenjem ocijenio obećanja ministra privrede KS o raspisivanju javnih poziva za pomoć privrednicima koji su pogođeni epidemiološkim mjerama u KS i uspostavljanju registara poticaja maloj privredi i poljoprivredi u KS.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je 27.7.2021. godine javni poziv za podnošenje prijava na program “Podrška mladima za pokretanje startup poslovnih subjekata”. Kako se navodi u saopćenju resornog ministarstva, ovaj javni poziv ujedno je i posljednji iz Plana provođenja Programa razvoja male privrede na području Kantona Sarajevo za 2021.

Na pres-konferenciji održanoj 27.7.2021, ministar Delić je istakao kako je cilj ovog javnog poziva “probuditi preduzetnički duh kod mladih i motivisati kreativne mlade pojedince s inovativnim i provedivim poslovnim idejama za pokretanje vlastitog biznisa”. Predviđena poticajna grant podrška po pojedinačnom korisniku dodjeljuje se u maksimalnom iznosu od 18.600 KM. Ministar je također ustvrdio da pravo prijave na javni poziv imaju mladi u dobnoj skupini od 18 do 35 godina s prebivalištem na području Kantona Sarajevo, koji se nalaze na evidenciji JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Vrlo važno je i da imaju želju da se bave vlastitim biznisom i da su spremni pokrenuti poslovni subjekt u svom stopostotnom vlasništvu u slučaju da budu odabrani podnosioci prijave, te da su spremni osigurati vlastito sufinansiranje minimalno 10% od ukupne vrijednosti odobrenih poticajnih grant sredstava iz ovog programa.

Adnan Delić, 27.7.2021.

Ovim programom predviđena je podrška za pokretanje vlastitog startup poslovnog subjekta za oko 70 mladih osoba s područja Kantona Sarajevo, a rok za podnošenje prijave na ovaj javni poziv je 30 dana od njegovog objavljivanja u Službenim novinama KS.

S obzirom na to da je javni poziv za podnošenje prijava na program „Podrška mladima za pokretanje startup poslovnih subjekata” objavljen u roku kojeg je najavio ministar Adnan Delić, Istinomjer njegovo obećanje ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!