Ispunjeno

Raspisani javni pozivi za pomoć privrednicima koji su pogođeni epidemiološkim mjerama u KS

Ministar privrede KS-a Adnan Delić gostovao je 16. aprila u programu televizije N1 kada je, između ostalog, najavio raspisivanje javnog poziva za pomoć ugostiteljima koji su oštećeni nakon mjera zatvaranja ugostiteljskih objekata do kraja mjeseca. Zadnjeg dana aprila objavljena su dva javna poziva koja za cilj imaju ublažavanje posljedica lockdowna koji je bio na snazi u martu i aprilu 2021. godine.

Izvor: N1

Odgovarajući na pitanje voditelja da li su ugostitelji, koji su protestovali u martu 2021. godine, dobili novac, Delić je dao okviran rok u kojem će biti raspisan javni poziv kojim će biti obezbijeđena pomoć privrednicima koji su pogođeni lockdownom koji je na snagu stupio u martu.

U narednih, najkasnije, 15 dana očekujemo raspisivanje javnog poziva.

Adnan Delić, 16. 4. 2021.

Dva dana kasnije, na svom Facebook profilu, Delić je uputio nekoliko pojašnjenja o finansiranju dijela minimalne plate, poreza i doprinosa ugostiteljima u periodu zabrane obavljanja registrirane djelatnosti.

Javni poziv za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica po privredu KS izazvanih korona virusom, u svrhu finansiranja cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plate (FBiH) i pripadajućih poreza i doprinosa (FBiH) će biti raspisan najkasnije u narednih 15 dana, a odnosit će se na dva mjeseca u 2021. godini, mart i april.

Adnan Delić, 18. 4. 2021.

Delić je također naveo da će svim ugostiteljskim objektima, kojima je Vlada KS-a svojom odlukom zabranila rad, shodno osiguranim finansijskim sredstvima, finansirati pripadajuće poreze i doprinose za svaki radni dan za koji je, svojom odlukom, ugostiteljima zabranila obavljanje registrovane djelatnosti. To će uključivati i one ugostiteljske objekte kojima je dozvoljeno otvaranje ljetnih bašti, jer, kako je naveo, dozvoljenim radom u ljetnim baštama ne smatra se da je uklonjena zabrana.

Podsjećamo da je Delić 12. marta izjavio da će Ministarstvo privrede KS-a, u slučaju da se produži lockdown, obeštetiti svaki privredni subjekt.

Ministarstvo privrede KS je 30. aprila 2021. godine objavilo dva javna poziva vrijedna 21 milion KM, za realizaciju i implementaciju sredstava iz Programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u KS izazvanih koronavirusom.

Prvi javni poziv odnosi se na finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću za privredne subjekte kojim je zabranjen rad između 20. marta i 22. aprila 2021. godine, ovisno o vrsti djelatnosti.

Javni poziv za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću (u FBiH) za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti u mjesecu martu i aprilu 2021. godine

Drugi javni poziv tretira finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće za mjesece mart i april 2021. godine za one privrednike koji su zbog epidemioloških mjera zabilježili pad prometa u martu i aprilu.

Javni poziv za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću (u FBiH) za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti u mjesecu martu i aprilu 2021. godine

S obzirom na to da je javni poziv za privredne subjekte kojima je zabranjen rad objavljen u obećanom roku, te da je raspisan i javni poziv za ublažavanje posljedica za sve pogođene privredne subjekte iz KS, predmetna obećanja Adnana Delića Istinomjer ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!