Analize

Obećali su za 2020. godinu

Kao i prethodnih godina Istinomjer donosi pregled obećanja čija realizacja se očekuje u toku godine koja je pred nama. Među obećanjima su se našli infrastrukturni projekti čiji se završetak očekuje u 2020. godini, povećanja plata, ali brojna politička obećanja poput izmjena Izbornog zakona BiH ili provođenja Programa reformi, te nezaobilazna obećanja iz domena europskih integracija.

Sticanje kandidatskog statusa za članstvo u EU

Lider SDA, Bakir Izetbegović na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji za medije stranke na čijem je čelu, rekao je kako bi BiH u 2020. godini mogla steći status kandidata za članstvo u EU.

U 2020. godini možemo postići Status kandidata za članstvo u EU ukoliko dovršimo formiranje kompletne strukture zakonodavne i izvršne vlasti, dakle i nivo Federacije BiH, stvorimo pretpostavke za održavanje Izbora u Mostaru i usvojimo Nacionalni program za preuzimanje Pravne stečevine EU.”

Bakir Izetbegović, 30.12.2019.

Lokalni izbori u Mostaru

Nakon što je lider HDZ-a BiH, Dragan Čović zajedno sa liderima SDA i SNSD-a, Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom početkom augusta prošle godine potpisao sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou, on je najavio i da će Izborni zakon BiH biti izmijenjen do kraja 2019. godine. Time bi se prema Čovićevim riječima riješilo i pitanje održavanja Lokalnh izbora u Mostaru u oktobru ove godine.

Obećanje o izmjenama izbornog zakona u 2019. godini Istinomjer je već ocijenio kao neispunjeno, a pratit ćemo da li će u Mostaru ove godine biti održani lokalni Izbori.

Kada se završi ovaj dio, očekujem da otpočnemo i te razgovore. Već radimo jednu agendu za buduću izvršnu vlast, odnosno Vladu FBiH gdje će prva točka biti izborno zakonodavstvo. (…) Uvjeren sam da ćemo do kraja godine to riješiti, pogotovo jer su sljedeće godine izbori u Mostaru, a da bi se oni održali moramo napraviti tehničke preinake u izbornom zakonu što je manje bitno i one suštinske sukladno odluci Ustavnog suda BiH.”

Dragan Čović, 06.08.2019.

U međuvremenu Europski sud za ljudska prava u Strazburu donio je u oktobru 2019. godine presudu po tužbi Irme Baralije protiv države BiH zbog neodržavanja lokalnih izbora u gradu Mostaru. Sud je utvrdio da je u ovom slučaju postojalo kršenje opće zabrane diskriminacije iz Evropske konvencije o ljudskim pravima te je naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da u roku šest mjeseci postigne dogovor o održavanju izbora u Mostaru. Istinomjer se temom neodržavanja izbora u ovom gradu bavio i tokom 2019. godine.

Tegeltija: Sprovođenje Programa reformi BiH

Čitajući svoj ekspoze pred poslanicima Predstavničkog doma PSBiH, 23. decembra 2019. godine, novoimenovani predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, rekao je i kako će najviši organ izvršne vlasti u zemlji raditi na provođenju Programa reformi koji je poslan u NATO štab u Briselu nakon imenovanja Vijeća ministara BiH.

U tom kontekstu, NATO svakako ima nezanemarljivu ulogu, i BiH svoje odnose sa ovom vojno-političkom organizacijom treba razvijati u skladu sa vlastitim interesima i potrebama, polazeći od ‘Programa reformi BiH’, kao bazičnog dokumenta kojim je definisan okvir daljeg razvoja odnosa između dvije strane, ali i određene aktivnosti koje nadležne institicije u BiH trebaju sprovesti u pravcu jačanja spostvenih kapaciteta kako bi bile sposobne odgovoriti na postojeće i buduće bezbjednosne izazove.”

Zoran Tegeltija, ekspoze, 23.12.2019.

Plata u RS će biti 1000 KM?

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je krajem 2019. godine da vjeruje da će institucije omogućiti da u narednoj godini u Republici Srpskoj prosječna plata bude 1.000 KM.

Vjerujem da će prosječna plata u Srpskoj biti 1.000 KM.“

Milorad Dodik, 27.12.2019.

Podsjećamo da je Dodik slična obećanja davao i ranije, o čemu je Istinomjer već pisao.

Gradnja autoputa na Koridoru Vc

Lider SBB-a, Fahrudin Radončić koji je 23. decembra 2019. godine imenovan i za ministra sigurnosti BiH, najavio je da će u pogledu gradnje autoceste na Koridoru Vc u 2020. godini, BiH postati veliko gradilište.

Nažalost, nije ih bilo u ekonomskom planu, ali “Autoceste FBiH” napravile su odlične predispozicije te su mnogi tenderi riješeni, te da će BiH, odnosno Federacija iduće godine biti zaista jedno veliko gradilište.

Fahrudin Radončić, 30.12.2019.

Jedna od dionica na Koridoru Vc čiji završetak se očekuje u toku 2020. godine je i poddionica Buna – Počitelj, južno od Mostara. Ova poddionica duga je 7,2 km i dio je dionice autoceste na koridoru Vc, Mostar jug-Počitelj. Prilikom potpisivanja ugovora za njenu gradnju, sredinom maja 2018. godine, direktor JP “Autoceste FBiH” Adnan Terzić je izjavio:

Sredstva su osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvoj i rok za završetak radova je 18 mjeseci.

Adnan Terzić, 18.05.2018.

Radovi su počeli 03.08.2018. godine, a njihov završetak se u skladu sa postavljenim rokom očekuje na proljeće 2020. godine.

Cesta “Stolac – Neum”: Završetak tunela “Žaba”

Izgradnja magistralne ceste Stolac – Neum obećava se od strane vladajućih partija u BiH već godinama, a aktivnosti na realizaciji ovog projekta konačno su započete krajem ljeta 2018. godine. Na ovoj cesti planirana je gradnja tunela Žaba, čije probijanje je završeno u junu 2019. godine. Ugovor za izgradnju tunela Žaba sa kompanijom Euroasfalt potpisan je krajem augusta 2018. godine, a prilikom potpisivanja ugovora je rečeno da će radovi trajati dvije godine.

Vrijednost ugovora je 23 miliona KM sa PDV-om. Planirani početak radova je 3. septembar 2018. godine, a rok za izvođenje je 24 mjeseca.

Ceste FBiH, 23.08.2018.

Najavljeni rok za početak gradnje tunela je probijen, a sredinom novembra 2018. godine je obavljeno prvo miniranje. Rad na projektu je započeo 15. oktobra 2018. godine, a završetak radova planiran je za kraj 2020. godine.

Vjetropark “Grebak”

Mogućnost izgradnje vjetroparka „Grebak“ kod Nevesinja u javnosti se spominje od 2017. godine, kada je ministar energetike i rudarstva RS, Petar Đokić s predstavnicima kompanije VE “Grebak” razgovarao o ulaganju u ovaj projekat. Opredjeljenje Vlade RS da se ideja o izgradnji prvog vjetroparka u RS realizuje kroz konkretne aktivnosti, Đokić je izrazio i uoči početka izborne kampanje za Opće izbore 2018. godine.

U skladu sa ovom najavom Vlada RS je krajem 2018. godine raspisala i javni poziv za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje VE „Grebak”. Koncesija na 50 godina je dodijeljena kompaniji “VE Grebak”, Odlukom Vlade RS iz januara 2019. godine, a koja je stupila na snagu sredinom februara iste godine. U to vrijeme direktor kompanije “VE Grebak”, Miralem Čampara, najavio je početak gradnje ove vjetroelektrane u 2020. godini.

Gradnja bi trebalo da počne krajem iduće godine, a trajala bi godinu dana. Počeće se s radovima na pristupnim saobraćajnicama, kako bismo spremni dočekali transport opreme.“

Miralem Čampara, 16.02.2019.

Početak gradnje Termo bloka 7 u TE Tuzla

Početkom novembra 2019. godine započeli su pripremni radovi na izgradnji Termo bloka 7 u TE “Tuzla”. Rok za završetak tih radova je 12 mjeseci, a iz Elektroprivrede BiH najavljeno je kako će gradnja samog objekta početi i prije završetka pripremnih radova.

To je jedan veliki i ozbiljan posao, u okviru kojeg će gradilište biti u potpunosti pripremljeno za početak izgradnje bloka 7. Naravno, izgradnja samog bloka će početi i prije završetka pripremnih radova, jer će izvođač biti uvođen paralelno.”

Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi BiH, 01.11.2019.

Nova strategija upravljanja migracijama

Novoimenovani ministar sigurnosti BiH i lider SBB-a, Fahrudin Radončić, na novogodišnjoj konferenciji za medije svoje stranke najavio je kreiranje nove strategije upravljanja migracijama.

Ja ću se truditi da, uz pomoć novog Vijeća ministara, koje cijenim jako kompetentnim, napravimo novu strategiju, da se mi ne branimo od migrantske krize na Baščaršiji, u Tuzli ili u Mostaru i Krajini, nego da se to radi na granicama BiH.

Fahrudin Radončić, 30.12.2019.

Izbor Denisa Šulića za potpredsjednika NSRS iz reda bošnjačkog naroda

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) 18.09.2019. godine smijenila je dotadašnjeg potpredsjednika ovog zakonodavnog tijela iz reda bošnjačkog naroda, Senada Bratića, a na popunjavanje upražnjene pozicije još uvijek se čeka. Podsjećamo, obećanje šefa Kluba poslanika SNSD-a u NSRS, Igora Žunića da će Denis Šulić, poslanik te političke partije u NS RS, na 7. sjednici ovog zakonodavanog tijela održanoj 23. i 24.10. 2019. godine biti izabran za potpredsjednika NS RS ostalo je neispunjeno. Novo obećanje i to od strane predsjednika SNSD-a, Milorada Dodika uslijedilo 25.11.2019. godine:

Naš prijedlog je jasan i on će biti predložen NSRS. Denis Šulić će biti izabran za potpredsjednika i to ništa nije sporno.”

Milorad Dodik, 25.11.2019.

Zajednički kandidati za lokalne izbore

U kontekstu, kako je rekao, priprema za naredne lokalne izbore, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH Sarajevo, Damir Mašić “eksluzivno je najavio veliku vjerovatnoću da će većina ili sve stranke šestorke imati zajedničke kandidate na lokalnim izborima”.

Pripremamo se za naredne izbore – lokalne i već sada postoji, da ekskluzivno najavim, velika vjerovatnoća da će većina ili sve stranke šestorke imati zajedničke kandidate na lokalnim izborima. Tu saradnju da sputimo na lokalni nivo i da načnemo bastion SDA, kada su u pitanju načelničke pozicije. Pored toga da ćemo zadržati partnera šestorke, gospodina Hadžibajrića u Starom Gradu, ozbiljno računamo na nekoliko opština. Znači, vodit ćemo zajedničku kampanju za načelnike i postoji prostor i ozbiljna šansa da se vratimo u Kanton Sarajevo.

Damir Mašić, 16.09.2019.

Gradnja muzeja Ars Aevi u Sarajevu

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, najavio je još krajem 2018. godine kako očekuje da će gradnja nove zgrade muzeja savremene umjetnosti “Ars Aevi” početi do kraja njegovog mandata.

Izgradnja Muzeja Ars Aevi, bez sumnje je jedan od najvažnijih kulturnih projekata u Bosni i Hercegovini i Sarajevu posljednih nekoliko desetljeća. Zato smo ga uzeli kao prioritet, ma koliko ambiciozan bio. Danas smo otvorili proces koji omogućava do kraja ovog mandata gradske admistracije počnemo građevinske radove.”

Abdulah Skaka, 28.12.2018.

Inače, međunarodni kulturni projekat Ars Aevi, koji postoji preko 26 godina i ima za cilj očuvanje, po mnogima, jedne od najvrijednijih umjetničkih kolekcija u regionu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!