Novo Sarajevo: Postavljeno 28 nadzornih kamera na “kritičnim“ mjestima

Početkom decembra prošle godine načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo najavio je, da će nakon izvršene procjene “kritičnih“ mjesta, a u saradnji sa III PU Novo Sarajevo biti postavljen video nadzor na određenim lokacijama u ovoj općini.

Nedavno je saopćeno da je završena realizacija posljednje, pete faze, projekta video nadzora kojom su javne površina na području Općine Novo Sarajevo pokrivene sa 28 kamera, a koje su u funkciji 24 sata”. Načelnik Koldžo, 24. juna ove godine, predao je kontrolu sistem video nadzora u nadležnost III Policijske uprave Novo Sarajevo, koja će vršiti kontrolu rada i zapisa sa kamera putem “nadzornog centra koji je postavljen u prostorijama III Policijske uprave Novo Sarajevo.” 

Općina Novo Sarajevo još od 2012. godine prepoznala da je pokrivenost prostora i objekata video nadzorom veoma značajna  aktivnost u pružanju pomoći pripadnicima III Policijske uprave u poslovima kontrole saobraćaja u pokretu i mirovanju, u suzbijanju svih vidova kriminalnih i vandalskih ponašanja, te u unapređenju općeg stanja sigurnosti građana na prostoru općine.

Nedžad Koldžo, 24.06.2019.

Podsjećamo, početkom decembra prošle godine najavljeno je postavljanje 28 kamera, a načelnik Koldžo je sa firmom “MIBO komunikacije” 12. decembra 2018. godine potpisao Ugovor o realizaciji instaliranja sistema video nadzora javnih površina.

Postavljanje kamera na javnim površinama potpomaže i efikasnost policijskih organa.Na području Općine Novo Sarajevo, sa završetkom V faze biće instalirano 28 kamera koje će biti u funkciji 24 sata. Kontrola rada i zapisa sa  kamera se vrši putem nadzornog centra koji je postavljen u prostorijama III Policijske Uprave Novo Sarajevo.

Nedžad Koldžo, 12.12.2018.

Ukupna vrijednost uloženih sredstava u razvijanje i praćenje ovog sistema kroz V faza je iznosila oko  220.000 KM, a do 2021. godine Općina Novo Sarajevo planira postavljanje ukupno 50 nadzornih kamera te zamjenu oštećenih i zastarjelih kamera.

Ovim načelnik Nedžad Koldžo za svoje obećanje o postavljanju 28 nadzornih kamera i stavljanje istih na raspolaganje III PU Novo Sarajevo od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Jedinstvene “beskontaktne kartice” i “elektronski čitači” još uvijek nisu u primjeni

Vlada Kantona Sarajevo je 29. marta ove godine, na prijedlog Ministarstva saobraćaja, donijela zaključak kojim je...

Napreduje izgradnja otvorenih bazena na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015. godine, govoreći o planovima za naredni period, pored ostalog najavio i početak...Ispunjeni preduslovi za smanjenje cijena gasa u Federaciji BiH

Direktor BH-Gasa, Jasmin Salkić je 25.10.2019. godine najavio dobre vijesti za korisnike ovog energenta u Federaciji BiH. S obzirom na kretanje cijene nafte i naftnih derivata, koje nam ide na...