Novo Sarajevo: Postavljeno 28 nadzornih kamera na “kritičnim“ mjestima

Početkom decembra prošle godine načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo najavio je, da će nakon izvršene procjene “kritičnih“ mjesta, a u saradnji sa III PU Novo Sarajevo biti postavljen video nadzor na određenim lokacijama u ovoj općini.

Nedavno je saopćeno da je završena realizacija posljednje, pete faze, projekta video nadzora kojom su javne površina na području Općine Novo Sarajevo pokrivene sa 28 kamera, a koje su u funkciji 24 sata”. Načelnik Koldžo, 24. juna ove godine, predao je kontrolu sistem video nadzora u nadležnost III Policijske uprave Novo Sarajevo, koja će vršiti kontrolu rada i zapisa sa kamera putem “nadzornog centra koji je postavljen u prostorijama III Policijske uprave Novo Sarajevo.” 

Općina Novo Sarajevo još od 2012. godine prepoznala da je pokrivenost prostora i objekata video nadzorom veoma značajna  aktivnost u pružanju pomoći pripadnicima III Policijske uprave u poslovima kontrole saobraćaja u pokretu i mirovanju, u suzbijanju svih vidova kriminalnih i vandalskih ponašanja, te u unapređenju općeg stanja sigurnosti građana na prostoru općine.

Nedžad Koldžo, 24.06.2019.

Podsjećamo, početkom decembra prošle godine najavljeno je postavljanje 28 kamera, a načelnik Koldžo je sa firmom “MIBO komunikacije” 12. decembra 2018. godine potpisao Ugovor o realizaciji instaliranja sistema video nadzora javnih površina.

Postavljanje kamera na javnim površinama potpomaže i efikasnost policijskih organa.Na području Općine Novo Sarajevo, sa završetkom V faze biće instalirano 28 kamera koje će biti u funkciji 24 sata. Kontrola rada i zapisa sa  kamera se vrši putem nadzornog centra koji je postavljen u prostorijama III Policijske Uprave Novo Sarajevo.

Nedžad Koldžo, 12.12.2018.

Ukupna vrijednost uloženih sredstava u razvijanje i praćenje ovog sistema kroz V faza je iznosila oko  220.000 KM, a do 2021. godine Općina Novo Sarajevo planira postavljanje ukupno 50 nadzornih kamera te zamjenu oštećenih i zastarjelih kamera.

Ovim načelnik Nedžad Koldžo za svoje obećanje o postavljanju 28 nadzornih kamera i stavljanje istih na raspolaganje III PU Novo Sarajevo od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Nova ministrica za obrazovanje, nauku i mlade u KS neće biti imenovana u septembru

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (KS),  Zineta Bogunić 19.07.2019. godine podnijela je ostavku...

Tek će “opsežno” da se pregovara o izgradnji gasovoda

Nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u okviru Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu koji je održan početkom juna ove godine, Milorad Dodik najavio je realizaciju projekta...

Vlada FBiH ispituje stanje u Zavodu “Pazarić”

Nakon što je je na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić govorio direktor tog zavoda Redžep Salić, premijer...