Najave

Novo obećanje o izgradnji kampusa Univerziteta u Tuzli

Nakon što je obećanje iz Vlade TK o početku izgradnje kampusa Univerziteta u Tuzli u 2023. godini ostalo neispunjeno, na kraju godine došlo je novo. Ovaj je put kantonalni premijer Irfan Halilagić (SDA) najavio početak radova na ovom projektu tokom 2024. godine.

Izvor: Univerzitet u Tuzli

U gostovanju na RTV Lukavac 28. decembra 2023. godine, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić najavio je početak izgradnje Univerziteta u Tuzli.

Priča o kampusu Univerziteta u Tuzli je nezaobilazna priča i možda generacijski projekat ne samo ove vlade nego generacije svih nas koji jesmo na ovim pozicijama, jer ako uspijemo u našim namjerama, a vjerujem da hoćemo, da sljedeće godine započnemo gradnju kampusa, onda je to zaista veoma veliko i veoma značajno.

Irfan Halilagić, 28.12.2023.

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović najavio je u julu prošle godine da će izgradnja kampusa Univerziteta u tom gradu početi do kraja 2023. godine, a Istinomjer je ovo obećanje ocijenio neispunjenim.

Podsjećamo, Operativni tim za razvoj kampusa Univerziteta u Tuzli od 11 članova/ica imenovan je krajem januara 2022. godine, a Plan razvoja Kampusa usvojen je početkom aprila 2022. godine. Regulacioni plan kampusa Univerziteta u Tuzli usvojen je na sjednici Gradskog vijeća Grada Tuzle u februaru 2023. godine.

Vlada Tuzlanskog kantona je sredinom septembra 2023. godine odobrila Univerzitetu u Tuzli 200.000 KM za realizaciju projektovanja prve faze kampusa, a prema budžetu Tuzlanskog kantona iz 2023. godine, planirana ulaganja za 2023, 2024. i 2025. godinu iznose po četiri miliona KM.

Krajem oktobra 2023. godine Vlada TK donijela je odluku o kreditnom zaduženju kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine. Iznos od 20 miliona KM planiran je za finasiranje šest kapitalnih projekata, među kojima su i izgradnja, adaptacija, opremanje i vanjsko uređenje kampusa Univerziteta u Tuzli.

Glavni projekat za zgradu u kojoj će biti smještena četiri fakulteta trebao bi biti završen u decembru, a revidovan do januara naredne godine. Nakon toga ćemo steći uvjete da u februaru raspišemo tender za izvođenje radova.

Damir Zenunović, prorektor za osiguranje kvaliteta i internu evaluaciju Univerziteta u Tuzli, 25.10.2023.

Na prezentaciji povodom izgradnje kampusa, organizovanoj krajem decembra 2023. godine, istaknuto je da je do “20. januara 2024. godine planiran završetak Glavnog projekta Građevine 1 u koju će biti smješteni Edukacijsko-rehabilitacijski, Ekonomski, Filozofski i Pravni fakultet”, te da je “u istom periodu planirana i revizija Glavnog projekta ovog objekta”. Također je naglašeno da je do 1. marta 2024. godine planirano “raspisivanje i tendera za izgradnju”.

Nadam se da ćemo u 2024. godini otvoriti prvo gradilište. Po našem planu, u 2024. godini bit će nam potrebno 13 miliona KM.

Damir Zenunović, 20.12.2023.

Istinomjer će pratiti da li će u 2024. godini napokon krenuti izgradnja Univerziteta u Tuzli, kako je najavio Irfan Halilagić.

Pitajte Istinomjer!