Ispunjeno

Vlada TK povećala visinu naknade za demobilisane borce

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) održala je 10. marta 2022. godine prvu vanrednu sjednicu. Između ostalog, Vlada je ovom prilikom povećala novčanu egzistencijalnu naknadu za nezaposlene demobilisane borce u iznosu od 25%, što je jedna od mjera iz ekspozea premijera Irfana Halilagića.

FOTO: Vlada TK

Među mjerama koje je premijer Halilagić prezentovao prilikom imenovanja na ovu funkciju 28. februara 2022. godine nalazi se i sljedeća:

Naši prioriteti koje planiramo realizirati su: (…) povećanje boračke egzistencijalne naknade za demobilisane borce u iznosu od 20% (…)

Irfan Halilagić, 28.2.2022.

Odlukom donesenom 10. marta na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja TK, Vlada je utvrdila da će visina osnovice za obračun novčane egzistencijalne naknade, za period mart – juni 2022. godine, iznositi 5 KM, umjesto dosadašnje 4 KM.

S obzirom na to da se iznos novčane egzistencijalne naknade, kako su naveli iz Vlade, utvrđuje množenjem osnovice po mjesecu provedenom u Oružanim snagama BiH i koeficijentom za obračun koji donosi kantonalna Vlada mjesečno svojom odlukom, “ovo povećanje rezultirat će i ukupnim povećanjem naknada za nezaposlene borce u iznosu od 25%”.

Zakon o dopunskim pravima boraca-branitelja BiH definiše novčanu egzistencijalnu naknadu kao mjesečnu novčanu naknadu demobilisanim braniocima, koja se dodjeljuje pod sljedećim uvjetima:

Pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu može ostvariti demobilizirani branilac do navršavanja 57. godina života pod uvjetom da je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje godinu dana, da je prijavljen kao nezaposleno lice kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, ukoliko ima prebivalište/boravište na području Kantona i ako ostvaruje mjesečne prihode u iznosu manjem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za mjesec decembar 2018. godine.

Zakon o dopunskim pravima boraca-branitelja BiH

S obzirom na činjenicu da su naknade za nezaposlene demobilisane borce u TK povećane za 25%, Istinomjer obećanje premijera Irfana Halilagića ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!