Nedosljedno

Isti zakon od usaglašenog postao neusaglašen s Ustavom BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) usvojio je 24. maja 2023. godine negativno mišljenje Ustavnopravne komisije (UPK) o Prijedlogu zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagači bili zastupnici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš (DF). Usvajanjem negativnog mišljenja Komisije, ovaj prijedlog zakona smatra se odbijenim. Isti prijedlog zakona i isto mišljenje Ustavnopravne komisije PD PSBiH razmatrani su i ranije, ali tada negativno mišljenje nije prihvaćeno, a razliku je pravilo nekoliko zastupnika/ca iz klubova SDP-a BiH i Naše stranke – BHI KF.

Prijedlogom zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, koji su u parlamentarnu proceduru u februaru ove godine uputili zastupnici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, predviđa se da će se oni koji svojim političkim ili drugim javnim ili tajnim djelovanjem podrivaju suverenitet BiH, omogućavajući bilo kojem subjektu međunarodnog prava (državi ili nadnacionalnoj međunarodnoj organizaciji) da utiče na proces donošenja ustava, zakona, odluka i drugih akata Bosne i Hercegovine ili učešće u donošenju ustava, zakona, odluka i drugih akata BiH, kazniti kaznom zatvora najmanje pet godina.

Također, predloženim zakonom definisano je da će se onaj ko svojim političkim ili drugim javnim ili tajnim djelovanjem vrši prijenos suvereniteta BiH na bilo koji subjekt međunarodnog prava (državu ili nadnacionalnu međunarodnu organizaciju), na način da se omogućava tom subjektu međunarodnog prava da aktivno, kroz direktno ili indirektno posredovanje, učestvuje u donošenju ustava, zakona, odluka i drugih akata BiH, kazniti kaznom zatvora najmanje pet godina.

U skladu sa zakonodavnom procedurom, UPK je odlučivao da li je Prijedlog zakona usaglašen s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH te je na sjednici 20.3.2023. godine dostavio negativno mišljenje po ovom pitanju.

Ipak, na sjednici održanoj istog dana, PD PSBiH nije prihvatio negativno mišljenje UPK-a, budući da je od 37 prisutnih zastupnika/ca, njih 20 glasalo protiv. Negativno mišljenje podržali/e su sv/e zastupnici/e iz Republike Srpske, dok su protiv glasali/e svi/e zastupnici/e iz Federacije BiH, osim Mije Karamehić-Abazović (NiP), koja je bila suzdržana.

Kako procedura nalaže, UPK se ponovo očitovao o navedenom prijedlogu zakona na sjednici 19.4.2023. godine te i ovaj put dostavio negativno mišljenje.

Međutim, iako se tekst zakona u međuvremenu nije mijenjao, nekoliko zastupnika/ca iz klubova SDP-a BiH i Naše Stranke – BHI KF odlučilo je ovaj put prihvatiti mišljenje UPK-a da Prijedlog zakona nije usaglašen s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, čime je ovo zakonodavno rješenje odbijeno.

Naime, suprotno njihovim glasanjima dva mjeseca ranije, s negativnim mišljenjem UPK-a saglasni su bili Saša Magazinović, Jasmin Imamović, Albin Muslić, Rejhana Dervišević i Ermina Salkićević-Dizdarević iz SDP-a BiH te Sabina Ćudić i Predrag Kojović iz Naše stranke, odnosno Aida Baručija iz BHI KF.

S druge strane, Nenad Grković iz Stranke za pravdu i red prvobitno je bio saglasan s mišljenjem UPK-a, da bi drugi put glasao protiv.

Shodno činjenici da su za identičan tekst zakona u uzastopnim sjednicama odbili, odnosno prihvatili negativno mišljenje UPK-a, stavove Saše Magazinovića, Jasmina Imamovića, Albina Muslića, Rejhane Dervišević, Ermine Salkićević-Dizdarević, Sabine Ćudić, Saše Kojovića, Aide Baručije i Nenada Grkovića Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!